Generalni

40.000 U ŠTRAJKU: Grčka paralisana, suzavac i tuče po ulicama

Planeta

Autor:

Policija ispalila suzavac tokom manjih sukoba sa grupama mladića, koji su na policajce bacali kamenice i flaše

ATINA - U Grčkoj je danas organizovan prvi generalni 24-časovni štrajk ove godine, koji je paralisao zemlju, a u Atini je došlo do sukoba policije i demonstranata.

Pripadnici policije za razbijanje demonstracija ispalili su suzavac na grupe demonstranata u Atini koji su ih gađali "molotovljevim koktelima" i kamenicama, a zasad nema izveštaja o hapšenjima i povređenima.

Prema procenama policije, u centru Atine se, u okviru generalnog štrajka zbog mera štednje, okupilo oko 40.000 ljudi, koji su u dve protestne kolone krenuli ka zgradi parlamenta, javio je AP.

Rojters javlja da je policija ispalila suzavac tokom manjih sukoba sa grupama mladića, koji su na policajce bacali kamenice i flaše.

U Solunu je na ulice izašlo oko 17.000 demonstranata, a protesti u ovom gradu zasad su mirni.

Štrajk su sazvali najveći grčki sindikati radnika, nezadovoljni zbog smanjenja potrošnje i povećanja poreza, otpuštanja zapslenih i smanjenja plata, kao i visoke stope nezaposlenosti koja trenutno iznosi 27 odsto.

Prvi generalni 24-časovni štrajk ove godine obustavio je domaće letove, feriboti su ostali u lukama, vozovi ne saobraćaju, javne službe ne rade, kao ni državne škole i poreske službe.

U bolnicama dežuraju samo hitne službe, sudovi ne rade pošto štrajkuju i advokati, zatvoreni su čak i lokalni marketi, a štrajku su se pridružili i lekari i doktori u privatnim ordinacijama.

Stroge mere štednje glavni su uslov međunarodnih kreditora za pozajmice koje su Grčkoj, koja se nalazi u šestoj godini recesije, preko potrebne kako bi izbegla bankrot.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ovakvi slučajevi mogu da naprave veliku štetu našoj diplomatiji Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!