Generalni

40.000 U ŠTRAJKU: Grčka paralisana, suzavac i tuče po ulicama

Planeta

Autor:

Policija ispalila suzavac tokom manjih sukoba sa grupama mladića, koji su na policajce bacali kamenice i flaše

ATINA - U Grčkoj je danas organizovan prvi generalni 24-časovni štrajk ove godine, koji je paralisao zemlju, a u Atini je došlo do sukoba policije i demonstranata.

Pripadnici policije za razbijanje demonstracija ispalili su suzavac na grupe demonstranata u Atini koji su ih gađali "molotovljevim koktelima" i kamenicama, a zasad nema izveštaja o hapšenjima i povređenima.

Prema procenama policije, u centru Atine se, u okviru generalnog štrajka zbog mera štednje, okupilo oko 40.000 ljudi, koji su u dve protestne kolone krenuli ka zgradi parlamenta, javio je AP.

Rojters javlja da je policija ispalila suzavac tokom manjih sukoba sa grupama mladića, koji su na policajce bacali kamenice i flaše.

U Solunu je na ulice izašlo oko 17.000 demonstranata, a protesti u ovom gradu zasad su mirni.

Štrajk su sazvali najveći grčki sindikati radnika, nezadovoljni zbog smanjenja potrošnje i povećanja poreza, otpuštanja zapslenih i smanjenja plata, kao i visoke stope nezaposlenosti koja trenutno iznosi 27 odsto.

Prvi generalni 24-časovni štrajk ove godine obustavio je domaće letove, feriboti su ostali u lukama, vozovi ne saobraćaju, javne službe ne rade, kao ni državne škole i poreske službe.

U bolnicama dežuraju samo hitne službe, sudovi ne rade pošto štrajkuju i advokati, zatvoreni su čak i lokalni marketi, a štrajku su se pridružili i lekari i doktori u privatnim ordinacijama.

Stroge mere štednje glavni su uslov međunarodnih kreditora za pozajmice koje su Grčkoj, koja se nalazi u šestoj godini recesije, preko potrebne kako bi izbegla bankrot.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (6)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • grada

  grada

  Pouka: U Bugarskoj tuca i strajkovi po ulicama, u Grckoj tuca i strajkovi po ulicama, Srbija se bori da udje u EU da bi i ovde bila tuca i strajkovi po ulicama!

  19 Odgovori 
 • Gordana D.

  Gordana D.

  Bravo Grci ! Samo u Srbiji med i mleko , a i ono zatrovano pa nam ne pada na pamet da izadjemo na ulice.
  p.s. ironija da i neupuceni skapiraju.

  19 Odgovori 
 • Jasmina

  Jasmina

  J.... vise komntare vreme za ustanak. Sta vise da se ceka, pa zar nam nije dovoljno ovih sedam dana sta se desilo. Karcerogeno mleko, smrt devojke zbog nedgovornosti ministatstva zdravlja, ubistva s vakim danom a da ne pricamo koliko gladnih ima vise iz dan u dan. Zasto vise dozvoljavamo da nam mazu oci aferama sta mi obicni smrtnici gladni i jadni ... više imamo od toga. Stavimo prst na celo i pitajmo se da li smo normalan narod kad trpimo sve to sto nam rade zadnjih dvadeset godina. Tako nebismo ziveli ni pod tudjim patronatom.

  9 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Драгон

  Драгон

  Нека изађу из система ако хоће нешто конкретно да ураде,значи не плаћати дажбине држави,а штрјк може само њима да науди.

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, niti razmatramo tu mogućnost Slavenko Terzić ambasador Srbije u Rusiji

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!