Prikaži najnovije vesti
Darko Šarić,

Afera "Šarić": Drogu zvali „mala kurva“

Crna Hronika 20

BEOGRAD - Tajne SMS poruke razotkrile Šarićev klan! Pripadnici grupe Darka Šarića međusobno su komunicirali preko mobilnih telefona

BEOGRAD - Tajne SMS poruke razotkrile Šarićev klan!
Pripadnici grupe Darka Šarića međusobno su komunicirali preko mobilnih telefona. Nekoliko dana pred veliku zaplenu preko dve tone kokaina u Urugvaju, na brodu „Maui“ pripadnici klana vodili su veoma aktivnu komunikaciju preko SMS.

Policija je presrela njihove razgovore i otkrila plan akcije. Nakon dešifrovanja njihovih poruka utvrđeno je da su „malom kurvom“ najverovatnije nazivali tovar droge koji su danima pokušavali da prebace sa jednog na drugi brod. Dana 13. oktobra 2009. godine Goran Soković (Popola) poslao je SMS na broj Željka Vujanovića. U poruci pominje i Darka Šarića, čiji je pseudonim bio Zoki:

POPOLA: Kaže nam zemljak da je uplaćeno. Proveri to i javi mi hitno. Zoki se sprda sa nama.

HILTI: Pita drug je l’ se javlja kurva, je l’ će biti nekog tuc... večeras u neko tačno određeno vreme?
Prema navodima optužnice, u noći između 12. i 13 oktobra prošle godine ceo tovar optuženi su preneli gumenim čamcima na jahtu „Maui“. Plan je bio da se kokain gumenim pomoćnim čamcima sa jahte „Maui“ preveze do prekookeanskog broda „Pirgos“, koji je 12. oktobra 2009. uplovio u urugvajske teritorijalne vode. Osoba za kontakt na brodu „Pirgos“ bio je optuženi Miloš Cajić, pomorac čiji je pseudonim bio Jorgos. Ovim brodom je trebalo da se kokain preveze do Evrope, preko Atlantskog okeana.

Međutim, njihovi pokušaji da prevezu kokain do broda propali su dva puta. Prvi put zbog procene da to nije bezbedno, jer je jahta „Maui“, koja je bila vrlo upadljiva, prišla previše blizu „Pirgosu“. Njihov plan je bio da se kokain prebaci gumenim pomoćnim čamcima. Drugi pokušaj je propao zbog loših vremenskih uslova, pošto je u nevremenu izgubljen jedan pomoćni gumeni čamac.

Sa broja 065/475... optuženom Vujanoviću su u narednih nekoliko dana stigle brojne poruke.

HILTI: Kurva je sad javila Roninu da je šlepala sa velikim autom mali i mali joj se otkačio, a ona to nije videla i sad ne zna gde joj je auto. Kod mene ne sme da dolazi velikim, sinoć je sve tako probudila. Ja ću da sačekam još koliko mogu, ako kurva nađe auto, ali mislim da sve laže i da uopšte nije blizu.

HILTI: Jorgos (Miloš Cajić) kaže da je ona mala devojčica kasnila na sudar četiri sata i došla je na sudar velikim belim autom i probudila mi sve komšije (pokušao da ih smiri), pa se zato nisam video sa njom. Mala je idiot, ali mi se sviđa. Probaću da ostanem još dan da je vidim, ali nisam siguran da mogu da ostanem.
U ovoj poruci, naime, najverovatnije govore o tome zbog čega je propao pokušaj. Automobili o kojima govore su brodovi.

Ekipa je 14. oktobra već postala nervozna. Optuženi Vujanović je primio sledeću poruku:

HILTI: Jorgos kaže da može i ovako ako ne može drukčije. Samo reci kurvi da bude tačna, jer mi stvara velike probleme, tačnost je mnogo bitna.
Nešto kasnije, 15. oktobra, trebalo je da konačno ostvare svoj plan.
Toga dana Goran Soković (Popola) poslao je poruku u 9.20 ujutru:

POPOLA: Pomereno za večeras, kasnije pravimo dogovor, pa javljam pošto naši pričaju jedno, a mali drugo, pa javljam.

POPOLA: Bilder kaže da nikako nije mogao i da mu verujemo. A naš da je govno i da namerno zaj.... Ovi sa čajem se nešto nisu bunili večeras ko sinoć, pa možda stvarno nije mogao.

Konačno ostvarivanje plana bilo je sprečeno 15. oktobra, kad je intervencijom urugvajske policije blizu Montevidea, pronađena i zaplenjena droga u ukupnoj količini od 2.177 kilograma.
 

Bos sve nadgledao iz Švajcarske


Prema navodima optužnice, dok su se optuženi „mučili“ u nameri da prebace drogu sa jednog na drugi brod, odbegli Darko Šarić je sve nadzirao, ali iz Švajcarske, što je Goran Soković prokomentarisao ovim rečima:
- Ništa ga nisam pitao od sramote. Sam kaže da probamo opet. U devet se čujem, pa javljam. Ja bih da mi to uradimo bez Malog, ako se Zoki slaže.

Neće da govore o prisluškivanim razgovorima


Željko Vujanović, koji je zajedno sa Darkom Šarićem i Goranom Sokovićem optužen kao organizator grupe koja je švercovala kokain, odlučio je juče da govori pred Specijalnim sudom, ali samo o onome o čemu on želi. Naime, Vujanović, koji je inače brat Darka Šarića, rekao je da se nije bavio kriminalom, a potom odlučio da ne odgovara na pitanja koja bi mu eventualno postavili članovi sudskog veća, zamenik tužioca i advokati odbrane. Isto je učinio i optuženi Nikola Pavlović, dok je Dragan Labudović ipak odgovarao na pitanja, ali samo ona koja su nisu ticala prisluškivanih razgovora i pseudonima koje su prema navodima optužnice koristili članovi grupe.
- Poznajem neke ljude koji su ovde optuženi, ali ja nikada nisam bio član organizovane kriminalne grupe. Tačno je da sam 2009. rezervisao kartu na ime Anastazije Marinčić, pošto me zamolio jedan prijatelj čije ime neću da otkrijem - kazao je Labudović. Marinčić je, podsetimo, hrvatski državljanin koji je uhapšen u Urugvaju jer je na brodu koji je bio njegovo vlasništvo zaplenjeno preko dve tone kokaina.     (J. S.)
 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 11 komentara