AFP: Erdogan - turski ratoborni sultan, šampion u teškoj kategoriji
Foto: Reuters

AFP: Erdogan - turski ratoborni sultan, šampion u teškoj kategoriji

Planeta -

ANKARA - Kada bi postojalo svetsko takmičenje u pobeđivanju na izborima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bi bio viđen kao neosporni i nepobedivi svetski šampion u teškoj kategoriji, piše agencija AFP u analizi, nakon što su građani Turske na referendumu podršali ustavne reforme kojima predsednik dobija šira ovlašćenja.

Partija pravde i razvoja Erdogana je pre 15 godina došla na vlast, a Erdogan je od tada učestvovao na 11 izbora - pet parlamentarnih, dva referenduma, tri puta na lokalnim izborima i jednom na predsedničkim - i na svima je odneo pobedu.

Erdogan je danas zabeležio još jednu, 12. pobedu, na referendumu o ustavnim reformama, što je bez sumnje bio najveći izazov za njegovu vladajuću partiju od kako je došla na vlast 2012. godine - referendum o proširenju njegovih ovlašćenja, ocenjuje francuska agencija. Pristalice su pozdravili novi sistem kao "istorijsku promenu koja će stvoriti efikasnu vladu", ali kritičari ukazuju da je to "opasan korak ka vladavini jednog čoveka" u zemlji članici NATO i kandidatu za EU.

Erdogan se borio za glasove u svakom delu zemlje, svakodnevnim mitinzima na kojima je pokušao da pridobije neodlučne neumornom kampanjom. Poznat kao "gospodin" ili "šef" među onima koji ga podržavaju, Erdogan dok drži mitinge na sceni izgleda moćno, držeći pažnju prisutnih.Zapadni mediji ga, međutim, vide kao "skoro svemogućeg sultana".

Referendum o ustavnim reformama održan je u najturbulentnijoj godini njegovog političkog života, u kojoj je bilo više terorističkih napada, u kojoj su pogoršani odnosi sa Evropom, a povrh svega bio je i neuspeli vojni puč 15. jula prošle godine.Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača bilo je za promene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je izborna komisija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track