Srpski građevinac: U nekoj sam šumi. Ne znam ni gde ću, ni šta ću! Pomozite mi!

Soči: Racija zbog jačih mera bezbednosti

Srpski građevinac: U nekoj sam šumi. Ne znam ni gde ću, ni šta ću! Pomozite mi!

Društvo -
Sa kolegama sam pobegao s gradilišta od ruske policije. Naše pasoše je uzeo „Olimp stroj“, a nije nam izdao radne dozvole, priča Miloš Bojić

SOČI - Agonija se nastavlja!- U nekoj sam šumi. Gubi mi se signal. Ne znam ni gde ću, ni šta ću! Pomozite mi!Ovo je prvo što je, kad nas je juče ujutru pozvao, rekao Miloš Bojić (21) iz Loznice, koji je kao građevinski radnik pre tri meseca otišao u Soči. On je jedan je od retkih koji su uspeli da pobegnu ruskoj policiji, pošto je za 48 sati uhapšeno više stotina radnika koji su na izgradnji Olimpijskog kompleksa radili bez dozvole.Naime, zbog uvođenja drugog stepena bezbednosti, ruska Federalna migraciona služba (FMS) sprovela je ozbiljnu kontrolu po gradilištima, na kojima se nalazi veliki broj Srba.Bez kupanja tri mesecaMiloš kaže da je njega i još nekoliko kolega u Soči poslala agencija iz Čačka „Hej ju“, odakle im se niko ne javlja, a firma „Olimp stroj“ im je uzela pasoše kako bi im navodno uradila radne dozvole, što se nije dogodilo.- Uhapšeno je oko 300 naših radnika! Nemamo vesti o njima. Došli smo pre tri meseca, a u agenciji nam je rečeno da ćemo radne dozvole dobiti za koji dan. Ja i još devet momaka smo čuli za raciju, pa smo sa skele pobegli na vreme. Policija nam je za petama! - kaže Bojić i dodaje da su uslovi za život za ova tri meseca, koliko su u Rusiji, bili katastrofalni.Sledi deportacija- Tri meseca smo živeli bez struje, vode i hrane. Nisam se okupao kao čovek. Kao da smo najveći kriminalci, a došli smo da zaradimo za hleb - kaže Bojić.Njima ni zarade nisu isplaćene.- Platili su nam za prvi mesec, ali ne celu sumu kao što su obećali - ogorčen je Bojić.Diplomatski izvori su naveli da se ne zna koje će mere preduzeti ruska vlast, ali se može očekivati da će radnici biti deportovani.

Odavde su pobegli... Gradilište na kojem su radili naši radnici
Odavde su pobegli... Gradilište na kojem su radili naši radnici

Vlasnik agencije „Hej ju“NEMAM KREDITA DA ZOVEM U RUSIJUDušan Kukić iz agencije „Hej ju“, koja je u Soči poslala neke od uhapšenih radnika, tražio je pomoć od novinara da ga upute koga da zove i šta da radi.- Otišlo je 109 mojih ljudi, do sada se vratilo 67. Tamo ih ima negde oko 30, možda više. Nemam nikog u Rusiji, a nemam ni kredita da zovem - kaže Kukić i dodaje da su svi pasoši kod jednog čoveka koji je trebalo da radnicima završi radne dozvole.- Očigledno da je njega neko zavrnuo za novac i on sad ne da pasoše - rekao je Kukić.

Ministarstvo spoljnih poslovaPREDUZIMAMO SVE MEREMinistarstvo spoljnih poslova Srbije i Ambasada u Moskvi preduzimaju sve mere da bi pomogli srpskim radnicima privedenim u Sočiju. Oni nemaju informaciju da je uhapšeno 300 državljana Srbije, kao što je Miloš naveo.- Jedan broj građana, njih nešto više od 30, uhapšen je, a naša ambasada preduzima sve mere kako bismo što pre saznali šta se zapravo desilo. Naš konzul će otići na lice mesta i prikupiti sve potrebne informacije - kažu u MSP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track