EMOTIVNI OPROŠTAJ AJAKSA I BARSELONE OD KROJFA: Uvek ćemo te voleti, Johane. Počivaj u miru
Foto: Reuters

Svet tuguje za slavnim fudbalerom

EMOTIVNI OPROŠTAJ AJAKSA I BARSELONE OD KROJFA: Uvek ćemo te voleti, Johane. Počivaj u miru

Fudbal -
Fudbalski klubovi Ajaks i Barselona izjavili su danas saučešće povodom smrti nekadašnjeg igrača i trenera Johana Krojfa.

"Umro je najveći igrač Ajaksa svih vremena. Ovo je veliki gubitak i za klub i želimo njegovoj porodici mnogo snage", navodi se u saopštenju Ajaksa.

Krojf je umro u 69. godini od raka pluća.

"Uvek ćemo te voleti, Johane. Počivaj u miru", piše u poruci Barselone.

Krojf je najveći deo igračke karijere proveo u Ajaksu i Barseloni, a potom je i trenirao te klubove. Tri puta je biran za najboljeg fudbalera sveta, a kao igrač je osvajao brojne trofeje. Sa Ajaksom je bio osam puta šampion Holandije, a tri puta zaredom je bio prvak Evrope.

Sa Barselonom je osvojio titulu u španskoj Primeri. Imao je uspeha i kao trener, posebno sa Barselonom, sa kojom je bio šampion Evrope 1992. godine, a osvojio je i četiri puta špansko prvenstvo. Od njega se oprostio i Fudbalski savez Holandije (KNVB). "Teško je naći reči da se opiše ovakav gubitak. Najveći holandski fudbaler svih vremena i jedan od najboljih ikada u svetu. Njegovoj porodici želimo puno snage u ovim teškim vremenima", ističe KNVB.

Krojf je za reprezentaciju Holandije odigrao 48 utakmica i sa njom je bio drugi na Evropskom prvenstvu 1974. godine.

Gulit: Krojf je uneo holandski fudbal na kartu svetaBivši fudbaler PSV Ajndhovena i Milana Rud Gulit rekao je danas da je legendarni Johan Krojf uneo holandski fudbal na kartu sveta.Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Krojf umro je danas u 69. godini od raka pluća.Gulit je rekao da je Krojf bio njegov mentor i odlučujući faktor u karijeri. "Šokiran sam. Mislio sam da mu je bolje. Holandija je izgubila jedno lice u svetu. On je uneo naš fudbal na kartu. On je bio odlučujući faktor u mojoj karijeri", rekao je Gulit, preneli su britanski mediji.Predsednik fudbalskog kluba Barselona Đozep Marija Bartomeu oprostio se od velikana fudbala."Kao igrač i kao trener promenio si istoriju našeg kluba. Hvala ti Johane", naveo je Bartomeu.Bivši kapiten engleske fudbalske reprezentacije Dejvid Bekam rekao je da je fudbal danas izgubio heroja."Izražavam saučešće i ljubav porodici i prijateljima ne samo jednog od najboljih fudbalera u istoriji, već i velikog čoveka i najdivnije osobe koju ste mogli da upoznate... Fudbal je izgubio heroja. Počivaj u miru", naveo je Bekam.Bivši fudbaler Stiv Arčibald, koji je nastupao za Barselonu od 1984. do 1988. godine, rekao je da je Krof imao velikog uticaja na rad trenera i igrača u tom klubu."On je u Barseloni počeo igru sa posedom, držanjem lopte, dodavanjem i kretanjem igrača. Pep Gvardiola je igrao za njega i Krojf je imao uticaj i na sve ostale igrače. Sve je počelo od Krojfa, a trenutni sastav Barselone je 100 odsto napravljen pod uticajem njegovog rada", rekao je Arčibald.Fudbaler Mančester sitija Vensan Kompani rekao je da će Johan Krojf nedostajati fudbalu."Mislim da niko nikada nije toliko uticao na fudbal kao što je Krojf. Svi smo inspirisani njegovom vizijom i njegovim uverenjima. Mnogo će nedostajati fudbalu, nikada ga nećemo zaboraviti", naveo je Kompani na Tviteru.Fudbalski savezi Engleske i Škotske su izjavili sauešće porodici Krojf, a svetski mediji navode izjave legendarnog trenera, koji je uglavnom kritikovao defanzivnu igru."Italijani ne mogu da te pobede, mada možete izgubiti od njih. Ne možeš da postigneš gol ako ne šutneš", rekao je Krojf."Pre nego što pogrešim, ja to ne učinim", jedna je od legendarnih rečenica Krojfa.Od Krojfa se oprostio i bivši portuglaski reprezentativac Luis Figo."Krojf je bio moj prvi trener kada sam došao u strani klub. Bio je jedan od najboljih trenera sa kojim sam ikada radio. On je veoma važan čovek u mojoj karijeri. Pretrpeli smo veliki gubitak", rekao je bivši fudbaler Real Madrida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track