ALBANSKI TERORISTI HTELI DA POBIJU SRPSKE MONAHE: Detalji paklenog plana!

Ekstremisti spremali pokolj

ALBANSKI TERORISTI HTELI DA POBIJU SRPSKE MONAHE: Detalji paklenog plana!

Crna Hronika -
BRZA REAKCIJA: Kosovska policija i Kfor ispred glavnog ulaza u manastir u 21 sat u subotu uhapsili četvoricu vehabija, kod kojih je pronađen „kalašnjikov“ sa 20 šaržera municije i pištolj sa 16 šaržera

BEOGRAD - Teroristi udarili na srpsku svetinju! Četvorica do zuba naoružanih islamista u subotu su nameravali da naprave masakr u manastiru Visoki Dečani, ali su, na svu sreću, uhapšeni zahvaljujući brzoj reakciji Kfora i kosovske policije.Ekstremisti su uhapšeni oko 21 sat ispred glavne kapije manastira i, prema rečima igumana Save Janjića, reč je o kosovskim Albancima iz četiri različita dela Kosmeta - Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Ðakovice. Najstariji od njih ima 35, a najmlađi 21 godinu. Do srpske svetinje su došli u belom „golfu“ s registarskim tablicama Uroševca. Sumnjiv automobil su odmah uočili pripadnici Kfora, koji obezbeđuje manastir.Nakon legitimisanja i pretresa vozila, koje je Kfor obavio s kosovskom policijom, otkriven je „kalašnjikov“ sa 20 šaržera municije i pištolj sa 16 šaržera municije. Takođe, u njihovom vozilu je nađena i literatura islamističke sadržine.

Policija presrela teroriste ispred glavnog ulaza u srpsku svetinju...
Policija presrela teroriste ispred glavnog ulaza u srpsku svetinju...

... izvlače ih iz automobila...
... izvlače ih iz automobila...

... s lisicama na rukama ih odvode u zavor
... s lisicama na rukama ih odvode u zavor

Istraga u toku- Dvojica od četvorice uhapšenih imali su bradu i obrijanu kosu, kao i pantalone s kratkim nogavicama, što je karakteristično za vehabije. Istraga o ovom slučaju je u toku - kaže iguman Sava.On za Kurir navodi da je više nego očigledno da su islamisti, koji su brzo razoružani, imali loše namere.- Ljudi u noći ne dolaze pred kapiju manastira i zaustavljaju vozilo s dobrim namerama ako su naoružani. Ovaj incident nije izazvao uznemirenje monaha i osoblja, osećamo se sigurno, jer Kfor dobro obezbeđuje manastir. Slučaj je samo još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga Kfora od suštinskog značaja za bezbednost manastira - dodaje Janjić i naglašava da je zabrinjavajuće to što na Kosovu raste verski ekstremizam.Kako kaže, to predstavlja opasnost za sve građane zato što je reč o ljudima koji su spremni na terorističke akte, što je dodatni razlog da se uloži više napora i da se objekti koji bi mogli biti meta dodatno zaštite.Poruka strahaIncident u Dečanima treba ozbiljno shvatiti, jer bi uskoro vrlo lako moglo da se dogodi i nešto ozbiljnije, upozorava profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović.- Ovim činom je poslata poruka straha. Teroristi žele da projektuju strah prema civilima, nejači, onima koji sami sebe ne mogu da zaštite... - naglašava Trifunović.

Hapšenje u Kosovu PoljuKOD DVOJICE ALBANACA 12 KILA EKSPLOZIVAKosovska policija saopštila je da je u Kosovu Polju uhapsila dva kosovska Albanca, u čijem je vozilu pronašla i zaplenila 12.400 grama eksploziva i dve automatske puške MP-84. Po nalogu istražnog sudije izvršen je pretres dve lokacije, gde je pronađena i zaplenjena puška tipa M-48, 700 evra i dva mobilna telefona. Uhapšen je i Albanac koji im je prodao oružje. Inače, i grčka policija je uhapsila juče dva muškarca koja su pošla u Siriju a jedan od njih je Mirsad Bektašević iz Novog Pazara koji je 2007. u BiH osuđen na osam godina i četiri meseca zatvora zbog terorizma.

Marko ĐurićOPOMENA I UPOZORENJE .Marko Ðurić, direktor Vladine Kancelarije za KiM, kaže da ovaj incident upozorava:- Ovaj incident opominje na potrebu da se institucije i politička klasa u Prištini, umesto nepostojećom pretnjom u vidu Zajednice srpskih opština i kosovskometohijskih Srba, pozabave društvenim uzrocima verskog ekstremizma, koji ugrožava budućnost svih koji žive na KiM.

Rada TrajkovićNA KOSOVU ŽIVIMO OD DANAS DO SUTRARada Trajković, predstavnica Srba s Kosova, kaže za Kurir da na KiM ima mnogo ekstremista, te da je zabrinjavajuće to što ih bezbednosne službe slabo kontrolišu.- Ugroženi su i Srbi, ali i Albanci koji pridaju umerenijoj opciji. Čini mi se da su Srbi navikli da im nikad nije bezbedno i kao da svi živimo od danas do sutra... Mi ovde ne shvatamo da nailaze još opasnija vremena.

Aleksandar RadićOPASAN VERSKI FANATIZAM Na Kosovu smo do sada imali terorističke akcije koje su izvodili albanski nacionalisti, a sada ćemo se suočavati sa ljudima kojima je verski fanatizam primarni motiv. Teroristi, inače, uvek biraju mete koje su lake za izvođenje akcija- kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track