Prikaži najnovije vesti
Kristofer Stivens
Prošao kao Gadafi

Američki ambasador silovan pa ubijen

Planeta 407

Kristofera Stivensa, koji je stradao u napadu na američki konzulat u Libiji, islamisti seksualno zlostavljali pre smrti, a onda ga vukli i mrcvarili ulicom, piše libanski tayyar.org

TRIPOLI - Brutalno.
Ambasadora SAD u Libiji Kristofera Stivensa (52), koji je sa još trojicom Amerikanaca stradao 11. septembra u napadu na konzulat u Bengaziju, radikalni islamisti prvo su silovali, pa ubili, tvrde libanske novinske organizacije tayyar.org, a prenose svetski mediji. Oni navode da je Stivens doživeo istu sudbinu ubijenog libijskog vođe Muamera el Gadafija, kog su pobunjenici, takođe, seksualno zlostavljali pre nego što su ga ubili.

Prema pisanju medija, telo ambasadora nađeno je tek 12 sati nakon napada na konzulat, koji su izveli radikalni islamisti, besni zbog filma „Nevinost muslimana“, koji ismeva islam i proroka Muhameda. Napadači su nakon seksualnog iživljavanja i ubistva Stivensov leš vukli po ulici i mrcvarili ga, baš kao što su to pobunjenici radili sa Gadafijevim telom.

Mediji navode da fotografije polumrtvog ambasadora, koje su obišle svet, na kojima Libijci pomažu čoveku koji umire, u stvari prikazuju islamiste kako ga vuku po ulici.

Takođe, američki CBS njuz navodi da su libijske snage bezbednosti, koje su bile angažovane da čuvaju konzulat, odvele ekstremiste do ambasadora. Naime, Stivensa su libijske snage sklonile u sporednu zgradu u sklopu konzulata, a onda su ekstremistima pokazale gde se krije. CBS njuz dodaje da su dva marinca, koja su stradala s ambasadorom, poslata u konzulat tek nakon što je napad počeo.

Libijski policijski zvani­čnik Vanis el Šaref potvrdio je da su izvedena dva napada, jedan na zgradu konzulata i drugi na sigurnu kuću, u koju se povuklo osoblje. On je dodao da je moguće da su ubačeni pojedinci u libijskim snagama bezbednosti javili napadačima lokaciju sigurne kuće.

Uhapšeno četvoro

Četiri osobe za koje se sumnja da su napale američki konzulat u Bengaziju uhapšene su u Libiji. Policijski zvaničnik Vanis el Šaref kazao je da su četvorica uhapšena u svojim domovima i da za sada ne može detaljnije da govori da li pripadaju nekoj grupi i koji je bio motiv napada.

 

Polumrtvog Kristofera Stivensa islamisti zlostavljali zoom Polumrtvog Kristofera Stivensa islamisti zlostavljali
Polumrtvog Kristofera Stivensa islamisti zlostavljali zoom Polumrtvog Kristofera Stivensa islamisti zlostavljaliNeredi zbog filma „Nevinost muslimana“ ne jenjavaju

Bengazi, Libija zoom Bengazi, Libija

11. septembar

- napadnuta američka ambasada u Kairu, demonstranti pocepali zastavu i postavili crnu, koja podseća na Al Kaidinu
- napadnut i spaljen konzulat SAD u Bengaziju, ubijen ambasador Stivens i trojica Amerikanaca

Sana, Jemen zoom Sana, Jemen

13. septembar

- demonstranti upali u američku ambasadu u Sani u Jemenu i sukobili se sa obezbeđenjem, policija ubila dvoje i ranila četvoro u pokušaju da rastera demonstrante

Tripoli, Liban zoom Tripoli, Liban

14. septembar

- demonstranti u Sudanu napali nemačku i britansku ambasadu u Kartumu i sukobili se s policijom
- jedna osoba poginula u Libanu, nakon što su demonstranti upali u američki restoran KFC
- napadnuta američka ambasada u Tunisu
- neredi u Egiptu, Jemenu i Indoneziji
- demonstranti u Bangladešu spalili američku zastavu
- protest u Londonu, na kom su spaljene američka i izraelska zastava

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir