3.600 pomilovanja

Amnestija iz nužde zbog gužve u zatvorima

Društvo

Autor:

Broj osuđenih i pritvorenih u svim srpskim zatvorima trenutno premašuje 11.000, a kapaciteti su napravljeni za samo 7.500 osoba

zatvor, rešetke, shutterstock

BEOGRAD - Ministarstvo pravde dostavilo je Nacrt zakona o amnestiji koji će smanjiti troškove za 800 miliona, a cilj je da se smanji prebukiranost zatvora u kojima je 11.000 zatvorenika, a kapaciteti su 7.500.


Svi zatvorenici u Srbiji koji su prvi put osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca, biće potpuno oslobođeni, a osuđenima kojima je određen zatvor od tri do šest meseci, kazna će biti prepolovljena, predviđeno je nacrtom novog zakona o amnestiji koji je Ministarstvo pravde i državne uprave podnelo u ponedeljak Vladi Srbije na usvajanje.

Ministarstvo je dalo preporuku da se ovaj zakon usvoji po hitnom postupku, kako bi se u što skorijem roku poboljšali uslovi smeštaja osuđenih i pritvorenih u skladu sa evropskim standardima. Prema novom zakonu koji će se uskoro naći pred ministrima i poslanicima Narodne skupštine, pravo na umanjenje kazne za četvrtinu imaće i zatvorenici koji su osuđeni na kazne zatvora i duže od šest meseci.

Pomilovanje bi moglo da obuhvati oko 3.600 zatvorenika. Trećina od tog broja su oni kojima je izrečena kazna od tri meseca zatvora. Oni će automatski biti oslobođeni, stupanjem na snagu ovog zakona. Ostalima će kazna biti prepolovljena ili smanjena za četvrtinu. Nacrt zakona, kako navodi list, predviđa i stroge izuzetke, pa taksativno nabraja koji sve počinioci krivičnih dela neće moći da računaju na milost države.

Na amnestiju nemaju pravo najteži kriminalci, osim onih koji su navršili 70 godina života: osuđeni za krivična dela - organizovani kriminal, teške oblike nasilja, osuđeni na kaznu zatvora od 30 do 40 godina - teško ubistvo i dr, ratni zločinci, trgovci drogom osuđeni za teže oblike neovlašćene prozivodnje i prodaje narkotika, dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije - terorizam, oni koji su davali ili primali mito, svi koji su više od tri puta pravnosnažno osuđeni na zatvorsku kaznu, a osuda im nije brisana.

Prema podacima Ministarstva pravde, broj osuđenih i pritvorenih u svim srpskim zatvorima trenutno premašuje 11.000, a kapaciteti su napravljeni za samo 7.500 osoba. To je jedan od ključnih razloga za donošenje zakona.
Takođe, propisane, ali i izrečene kazne u srpskom krivičnom zakonodavstvu znatno su oštrije u poređenju sa zemljama u okruženju pa i sa državama zapadne Evrope. Uprkos tome, stopa kriminaliteta nije smanjena.

Naprotiv, sve analize pokazuju da se kriminalci u Srbiji ne boje visokih kazni, nego mogućnosti da budu uhvaćeni. Prema obrazloženju zakona, država davanjem amnestije pokazuje milost, ali i znatno poboljšava standarde i uslove u zatvorima.

Procenjuje se da će se ubuduće u zatvorima bolje vaspitno i preventivno delovati na osuđenike kako ne bi ponavljali krivična dela po izlasku na slobodu, a da će amnestirani znati da cene ovaj akt milosti.

Procenjuje se da bi primena novog zakona dovela do direktne ekonomske uštede i smanjenja budžetskih troškova za oko 800 miliona dinara, saznaju Novosti.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • arsenije

  arsenije

  znaci moje 2 kazne za pojas koje treba da odlezim se ukidaju!!!!!!!! nadam se

  6 Odgovori 
 • Vlastimir

  Vlastimir

  Amnestija, nego šta. Samo, ministar Selaković selektivno amnestira, a ne sve, pre svega one koji nisu ubice, siledžije, zločinci... Ova država se pretvorila u majku i maćehu - jednima dozvoljava sve, pa čak i iz zatvora da diriguju kako će šta da ide, a drugi, koji, recimo ne vežu pojas - 5 dana zatvora ili 5000 dinara. Koja je tu logika. ... više Posebno koja je funkcija Apelacionog suda u Novom Sadu. Koga i šta on predstavlja, sem da uz mito oslobađa??? Da li je ovo država Srbija ili ima i država Vojvodina?
  Mene je osudio Apelacioni sud države Vojvodine (jer nemam pravo žalbe u Beogradu!?) Pa sad ti vidi šta ćeš. A neće da mi daju nanogvicu???

  1 Odgovori 
 • Kekac

  Kekac

  Pobogu, kakva je to poruka države? Da činimo prekršaje i biće sve OK?
  Terate sve normlne ljude da napuste ovaj "divlji zapad".
  Ova sumanuta odluka samo će još više kriminalizovati naše društvo.
  Nedostatak kapaciteta nije dobar izgovor. Postoji toliko napuštenih kasarni i objekata propalih preduzeća-prostora koliko hoćeš. A za izdrž ... više avanje ovih zatvorenika neka ne brinu-svakodnevno mogu da uposlim desetoro njih, a državi da uplaćujem nadoknadu za njihov rad. Verujem da nisam jedini.

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • boža

  boža

  Srbija je u ovom trenutku zemlja u Evropi s najvećim brojem pritvorenih u odnosu na ukupan broj stanovnika,a na primer procenat pritvorenih u Hrvatskoj je tri puta manji nego u Srbiji. . Ovaj broj je bruka za Srbiju a ne rezultat njenog dobrog rada.
  U zatvoru je mnogo nepravedno osuđenih lica, ili onih čije su kazne nerealno prevelike a kojima ... više po pravilu i nije tamo mesto. i njihova dela nisu teška, ali za njih, po pravilu, nema nikakve šanse da dobiju akt milosti. Oni, po pravilu, nemaju nikog iza sebe, porodice su im siromašne, i na njima se ne može zaraditi novac. Ni zatvorska uprava, ni sudije, ni advokati...
  Uslovni otpust predviđen zakonom, koji služi za kao podsticaj osuđenicima na dobro vladanje su sudovi samoinicijativno ukinuli I bukvalno ne funkcioniše.Dakle problem je u sudovima.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Prete mojoj deci, ljudima s kojima sam najbliži, i sve to može da se pretvori u nešto mnogo ozbiljnije Bruno Vekarić zamenik tužioca za ratne zločine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!