Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ruski vojni ansambl veliki je prijatelj srpskog naroda

(FOTO) DUBOKO SE KLANJAMO ČITAVOM SRPSKOM NARODU: Park u centru Beograda od danas nosi naziv Aleksandrov po ruskom vojnom ansamblu

Beograd
> 09:01h
FOTO: Tanjug/Dragan Kujundžić
FOTO: Tanjug/Dragan Kujundžić
FOTO: Tanjug/Dragan Kujundžić
FOTO: Tanjug/Zoran Žestić
FOTO: Tanjug/Zoran Žestić
FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD - Rukovodioci ruskog i srpskog vojnog ansambla "Aleksandrov" i "Stanislav Binički" Genadi Sačenjuk i Svetozar Vasilevski otkrili su danas spomen-ploču sa imenom ansambla "Aleksandrov" po kojem će od danas park u centru Beograda nositi ime.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ansambl je pre toga na Andrićevom vencu ugostio predsednik Aleksandar Vučić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je velika tragedija koja je decembra prošle godine pogodila ansambl "Aleksandrov", kada su u avionskoj nesreći stradala 64 njihova člana, podstakla Srbiju da park imenuje po tom ruskom orkestru.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da je taj ansambl veliki prijatelj srpskog naroda i da je bio sa Srbijom u teškim trenucima. Ministar je rekao da su kulturna jezgra dva naroda veoma bliska i da je kulturna saradnja Srbije i Rusije veoma laka, a da dve zemlje ne sede na jednoj ili dve stolice već da sede zajedno "na prestolu slovenske kulture".

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je izrazio uverenje da će Beogradjani u noćnim šetnjama parkom iz krošanja drveća moći da čuju "anđeoske glasove hora Aleksandrov".

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne SSSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Genadi Sačenjuk je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prijateljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom. "Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu", rekao je Sačenjuk.

"Inspiracija u najkritičnijim situacijama"

Predsednik Vučić primio je danas članove Akademskog ansambla pesama i igara Ruske armije "Aleksandrov", pred njihov večerašnji nastup u Centru "Sava".

"Hor Aleksandrov uvek je pružao inspiraciju ljudima u najkritičnijim situacijama, a danas je njima potrebna naša podrška. Svojim nastupima učinili su da prijateljstvo dva naroda bude još izraženije. Dobijali su aplauze publike širom sveta, a nadam se da će danas u Beogradu pokazati da su zadržali svoj jedinstveni kvalitet zvuka i snažnu energiju", istakao je predsednik Vučić.

Minutom ćitanja predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i gradjani koji su došli na otvaranje odali su počast članovima orkestra koji su poginuli prošle godine.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hor orkestra "Aleksandrov" izveo je pesme "Sveti rat", "Tamo daleko", "Aleksandrova pesma" i "Dan pobede", a ansambl "Stanislav Binički" kompoziciju "Beograde".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Orkestar "Aleksandrov" izvodi više od 2.000 numera klasične muzike, sovjetskih i ruskih pesama, narodnih igra, ali i popularne muzike. U Srbiji su nastupali 11 puta, a poslednji put 2015. u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobodjenju učestvovala Crvena armija.

Oni će i večeras u 20 sati održati koncert u Centru Sava. Predstavnici Vlade Srbije i ruski ambasador zasadili su breze u Parku "Aleksandrov".

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stogodišnjica Oktobarske revolucije i teorije zavere!