ANALITIČARI ZA KURIR: EU će satanizovati Trampa kao Putina
Foto: Reuters, AP

Sukob EU i američkog predsednika

ANALITIČARI ZA KURIR: EU će satanizovati Trampa kao Putina

Planeta -

Aleksandra Joksimović: Nova američka administracija podstiče populizam Dragomir Anđelković: Neće ugroziti Trampa, jer je EU senka bez Amerike

BEOGRAD - Analitičari u Srbiji različito ocenjuju izjavu predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da se predsednik SAD Donald Tramp pridružio Rusiji, Kini i radikalnom islamu kao "jedna od pretnji po Evropu".Jedni smatraju da je ta izjava znak da će EU krenuti da satanizuje Trampa, dok drugi smatraju da Unija time pokazuje da se loše snalazi u svetskim odnosima.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže da Tuskova reakcija ukazuje da su odnosi Brisela i Vašingtona na ispitu.

- U trenutku kada govorimo o odnosima nove američke administracije i Evropske unije, još je rano govoriti o sukobima Brisela i Vašingtona. Činjenica je da politika nove američke administracije podstiče populizam, koji je rastući u EU, a to se može odraziti i na izbore koji predstoje u Francuskoj i Nemačkoj. Za EU je ovakav stav američke administracije negativan ishod. Unija ima potrebu za konsolidacijom posle bregzita, a videćemo hoće li uspeti u tome. U pravu je Tusk da Trampova retorika ne doprinosi konstruktivnom odnosu Brisela i Vašingtona - ocenjuje ona.

Dragomir Anđelković: EU če početi da satanizuje Donalda Trampa kao što satanizuje Vladimira Putina (Foto: Reuters)
Dragomir Anđelković: EU če početi da satanizuje Donalda Trampa kao što satanizuje Vladimira Putina (Foto: Reuters)

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je Tuskova izjava - najava da će EU uskoro početi da satanizuje Trampa onako kako satanizuje Putina.

- Evroatlantska elita, koja je poražena u Americi, i dalje nastavlja nastavlja svoj ideološki rat, a van Amerike i dalje pokušava da ocrni Trampa. Kao što su postupali prema Putinovoj Risiji, satanizovaće sada i Trampovu Ameriku. Neće ga ugroziti jer je EU senka bez Amerike, a te snage biće poražene i u Evropi - kaže Anđelković.

Vladislav JovanovićEU SE NE SNALAZI BEZ VOĐEBivši ambasador Vladislav Jovanović kaže da je Tuskova izjava dokaz se EU teško nosi s velikim promenama u svetskim odnosima.- Odnosi Brisela i Vašingtona u startu nisu dobri. Uz to, nedovoljno shvataju šta im je činiti u potpuno novom dobu. EU je navikla da sluša Vašington, ostala je bez direktive, a što je najgore, i dijaloga s Vašingtonom, pa se loše snalazi u svemu tome - kaže Jovanović.

D. L.

BONUS VIDEO:

TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja