APEL 100 JAVNIH LIČNOSTI Oni su dali svoj potpis da se Saša Janković kandiduje za predsednika Srbije
Foto: Nebojša Mandić

Biće mu podrška, ali i kritika ako bude grešio

APEL 100 JAVNIH LIČNOSTI Oni su dali svoj potpis da se Saša Janković kandiduje za predsednika Srbije

Politika -

BEOGRAD - Sto javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, apelovalo je danas na zaštitnika građana Sašu Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat i pozvali demokratski orijentisane gradjane i stranke da podrže tu inicijativu.

"Srbija se već godinama suočava sa dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje građana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi.

Dragan Velikić (Foto: Stefan Jokić)
Dragan Velikić (Foto: Stefan Jokić)

Građani imaju priliku da počnu da menjaju stvari na predsedničkim izborima sledeće godine. Uloga predsednika države, u duboko podeljenom društvu koje nikada nije uspelo da otvori ozbiljan i konstruktivan dijalog o teškim temama, dodatno dobija na značaju", navodi se u saopštenju koje je potisalo 100 ljudi iz javnog života.

Oni su ocenili da predsednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primer ostalim nosiocima vlasti i da bude brana onima koji ugrožavaju temeljne vrednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava. ; "Sa nesumnjivim legitimitetom direktno izabranog predstavnika gradjana, predsednik može i mora da utiče na Vladu Srbije i bude korektivni faktor u izvršnoj vlasti.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik mora da bude čovek koji ravnopravno razgovara sa partnerima iz drugih država, i čijih se postupaka i izjava niko u Srbiji neće postideti", navodi se u saopštenju i dodaje da Janković, kojem sledeće godine ističe mandat zaštitnika gradjana, treba da se kandiduje kao nestranačka ličnost ispred grupe gradjana.

Naveli su da Janković poseduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način."Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije - garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje.

Pozivamo i se demokratski orijentisane građane, organizacije i političke stranke da podrže ovu inicijativu i pomognu da Srbija dobije pravog lidera, čoveka koji od ove važne institucije može da napravi važan stub pravne države... U vremenima duboke krize u našem društvu i državi, prvi korak je borba za snažnu i nadstranačku instituciju predsednika Republike", dodaje se.

Potpisnici peticije su iskazali spremnost da Jankoviću pruže podršku u poslovima koji su pred njim ali i spremnost da ga prvi kritikuju ako bude grešio.

Nebojša Glogovac (Foto: Damir Dervišagić)
Nebojša Glogovac (Foto: Damir Dervišagić)

Apel su potpisali pisac Dragan Velikić, reditelj Goran Marković, glumci Nebojša Glogovac, Branko Cvejić, Voja Brajović, Nikola Kojo, Nikola Djuričko, Predrag Ejdus i Radoslav Milenković, profesori Ilija Vujačić, Ratko Božović i Miodrag Zec, pravnici Vida Petrović Škero i Zoran Ivošević i brojni drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track