ASAD PROGOVORIO O HEMIJSKOM NAPADU: To je čista izmišljotina, nemamo hemijsko oružje od 2013!
Foto: AP

Traže nezavisnu istragu

ASAD PROGOVORIO O HEMIJSKOM NAPADU: To je čista izmišljotina, nemamo hemijsko oružje od 2013!

Planeta -

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je u danas da je prošlonedeljni navodni hemijski napad za koji je optužena njegova vlada "čista izmišljotina" koja je poslužila kao opravdanje za američki vazdušni napad.

"Ne posedujemo hemijsko oružje, već nekoliko godina, tačnije od 2013. kada smo se rešili celog hemijskog arsenala, a čak i da raspolažemo s takvim naoružanjem ne bismo ga nikada upotrebili", izjavio je Asad u intervjuu za AFP.

Takođe je ocenio da SAD ne misli "ozbiljno" kada je u pitanju pronalaženje političkog rešenja za stanje u Siriji i optužio Ameriku da politički proces u Ženevi koristi kako bi se pomoglo pobunjenicima koji gube bitku na terenu.

"Sjedinjenje države ne ponašaju se ozbiljno u potrazi za bilo kakvim političkim rešenjem. Oni žele politički proces da iskoriste kao kišobran za teroriste", kazao je Asad u razgovoru koji se vodio u Damasku.‚

Govoreći o navodnom napadu hemijskim oružjem na pobunjeničko mesto Kan Šejkun, rekao je da je taj napad potpuno izmišljen i da će da prihvati samo "nepristranu" istragu.

" Za nas je to 100-postotna izmišljotina. Zajedno sa Rusima radićemo na pokretanju međunarodne istrage. No, ona mora da bude nepristrana. Ne možemo da dopustimo istragu ukoliko nije nepristrana i moramo da budemo sigurni da će u njoj da učestvuju nepristrane zemlje kako bismo bili sigurni da neće da se koristi u političke svrhe", rekao je Asad.

Američki napad na sirijsku vojnu bazu 7. aprila nije ugrozio borbenu moć sirijskih oružanih snaga, dodao je Asad."naši borbeni kapaciteti u napadima na teroriste nisu umanjeni američkim raketiranjem", istaknuo je Asad.

Naš utisak je da je Zapad, prvenstveno SAD, pojašnjava Asad, "saučesnik terorista". Po njegovim rečima, cela ta priča bila je samo izgovor za američki napad 7. aprila na vazdušnu bazu u središtu Sirije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) preneo je da je u hemijskom napadu ubijeno 87 civila, među kojima 31 deteta.

Taj je napad šokirao svet slikama ubijenih i ranjenih, a Asad tvrdi da se radi o fotografijama koje je objavio ogranak Al'Kaide, aludirajući na grupu Fatah al-Čam koja sa pobunjenicima kontroliše mesto Kan Šejkun.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track