Prikaži najnovije vesti
kiro gligorov, ATENTAT, makedonija

Atentat na Kiru Gligorova misterija i posle 15 godina

Planeta 35

SKOPLJE - Uoči 15 godišnjice atentata na tadašnjeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova, Udruženje vojnih veterana ocenilo je danas da je to bila i ostala najveća makedonska misterija

 

SKOPLJE - Uoči 15 godišnjice atentata na tadašnjeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova, Udruženje vojnih veterana ocenilo je danas da je to bila i ostala najveća makedonska misterija.

Na skupu je, kao i u mnogim ranijim raspravama na tu temu, konstatovano da se radilo o loše vođenoj istrazi i da su atentatori i organizatori ostali nepoznati.

Na skupu je ukazano da je način na koji je bio izveden atentat, automobilom bombom a da pritom ne budu dovedeni u opasnost životi više građana, bio jedinstven na balkanskim prostorima i da balkanske tajne službe nisu imale iskustvo sa ovakim vrstama atentata.

Balkanske tajne službe i drugi koji se bave ovim poslom nisu imali iskustva sa ovim vidom eksplozivnih naprava. Ami 8, koji je korišćen u atentatu, kao auto je veoma interesantan, jer je bio jedini automobil na svet koji je sastavljen od delovi međusobno povezanih šrafovima, pa se u eksploziji čitav automobil pretvara u šrapnel, rekao je Zoran Dorevski, tadašnji zamenik rukovodioc Sluzbe za državnu bezbednost.

On je podsetio da je većina uključenih u istragu preminula, posebno navodeći da su umrli i istražni sudija i nekadašnji rukovodilac uprave za državnu bezbednost.

Vojni veterani u Makedoniji kritikovali su sve dosadašnje makedonski vlasti jer nisu pokazale interes da konačno reše misteriju koja traje 15 godina.

Eksperti koji su bili prisutni na debati smatraju da je motiv atentata bio menjanje političkih prilika, jer se dogodio u vreme kada je potpisan sporazum sa Grčkom i kada je Gligorov ima realnu vlast u zemlji, za razliku od njegovih naslednika.

U to vreme se pisalo i određeni intelektualci su predlagali da dođe do rekomponovanja vlasti, kako bi predsedniku bile oduzete neke ingerencije i prešle na vladu. Niko do sada nije ispitao da li je to imalo veze sa atentatom, rekao je Stojan Andov, koji je tada kao predsednik parlamenta, koji je odmah nakon atentata privremeno preuzeo funkciju šefa države.

Atentat na Kiru Gligorova izvršen je 3. oktobra 1995. godine, kada je eksplodirao automobil-bomba u njegovoj blizini ispred hotela "Bristol" u Skoplju.

Gligorov je u atentatu teško povređen, ali je preživio posle operacije u Parizu. U eksploziji su poginuli njegov vozač i jedan slučajni prolaznik.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 6 komentara