25 GODINA OD SMRTI BRUNA KRAJSKOG: Socijaldemokrata koji je od Austrije stvorio državu blagostanja!
Foto: Arhiva SPÖ.

IN MEMORIAM

25 GODINA OD SMRTI BRUNA KRAJSKOG: Socijaldemokrata koji je od Austrije stvorio državu blagostanja!

Austrija -
U "eri Krajskog" postavljeni su temelji savremenog austrijskog društva, od kojih stanovnici države profitiraju i danas, naglasio je povodom godišnjice smrti Krajskog, savezni kancelar Verner Fajman (SPÖ)

BEČ - Danas, 29. jula, tačno je četvrt stoleća od smrti Bruna Krajskog (Bruno Kreisky, 1911-1990), najznačajnijeg austijskog državnika druge polovine 20. veka. Socijaldemokrata Krajski je bio poslanik u Saveznom parlamentu Austrije od 1956. do 1983. i gotovo čitavo to vreme, neprekidnih 26 godina, bio član različitih austrjskih vlada.

Ministarstvom spoljnih poslova rukovodio je od 1959. do 1966, a od 1970. do 1983. godine je bio predsednik vlade. U istoriji Republike Austrije, niti jedan drugi političar nije toliko dugo bio savezni kancelar kao što je bio Krajski.

"U "eri Krajskog" su postavljeni temelji savremenog austrijskog društva, od kojih stanovnici države profitiraju i danas, naglasio je povodom godišnjice smrti Krajskog njegov aktuelni naslednik na mestu predsednika Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) i saveznog kancelara", Verner Fajman (Werner Faymann). "Moderna politika obrazovanja, jednakost žena, angažman na otvaranju radnih mesta i socijalna pravda su, u tradiciji Krajskog, i danas glavna područja delovanja SPÖ.

Krajski je bio uveren da je konsekventna izgradnja socijalne države blagostanja "najveće političko dostignuće 20. stoleća". Borba protiv siromaštva i stvaranje novih radnih mesta su mu bili prioritetni frontovi, kao i negovanje liberalne društvene klime,u kojoj će svima biti pružene ednake šanse, naglašavaju današnji rukovodioci SPÖ.

Krajski je uspeo da ostvari punu zaposlenost dok je bio savezni kancelar. Štaviše, Austriji je godinama nedostajala radna snaga, pa je od prve polovine 1960-ih do svetskih naftnih šokova u 1970-im, vrbovano i u Austriju došlo više stotina hiljada stranih radnika, "gastarbajtera" iz Turske, Srbije i mnogih drugih zemalja. Na kraju, Beč je postao stalni domaćin brojnih međunarodnih organizacija, jedan od glavnih centara Ujedinjenih Nacija i mesto međunarodnog dijaloga upravo u godinama kada je krajski bio ministar spoljnih poslova i savezni kancelar.

Dostignuća Krajskog su neporeciva: pravna izjednačenost žena sa muškarcima i mnoge izmene nabolje u porodičnom pravu, formiranje ministarstva za zaštitu životne okoline i Ministarstva zdravstva, skraćivanje radnog vremena na 40 časova nedeljno, produženje minimalnog godišnjeg odmora zaposlenih, osnivanje institucija ombudsmana (narodnih advokata), uvođenje mogućnosti civilnog služenja vojnog roka, legalizacija abortusa u prvih 12 nedelja posle začeća, jačanje prevencije bolesti i poboljšavanje zdravstvenih usluga za porodice sa malom decom (uvođenje "pasoša za majku i dete") itd.

U "eri Krajskog" su načinjene i mnoge izmene u školskom sistemu. Izgrađene su mnoge nove škole, a besplatni su postali udžbenici i javni prevoz za učenike. Krajski je želeo da obrazovanje bude dostupno svima, bez obzira na materijalno stanje i socijalni status roditelja. Pored toga, u njegovo vreem su poreski rasterećeni ljudi sa slabijim ličnim primanjima, pojačano je finansiranje nauke i umetnosti, izgrađeni mnogi domovi za negu itd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track