AJGNER: Austrija neće ponovo uvoditi vize Srbiji!
Foto: Fonet

Nema razloga za strah

AJGNER: Austrija neće ponovo uvoditi vize Srbiji!

Austrija -
Srpski imigranti nisu opterećenje za Austriju, i vrlo su dobro integrisani i potrebni zemlji sad, kao i pre 50 godina kad ih je zvala, rekao je Johanes Ajgner, austrijski ambasador

BEOGRAD - Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner izjavio je da nema razloga za strah od ponovnog uvođenja viza za državljane Srbije.

"Ne vidim to kao realnu opciju. O tome se prosto ne razgovara. Postoji opšta diskusija o migraciji u Evropi, pre svega u Velikoj Britaniji, ali postoji i velika opozicija tome u EU koja zauzima čvrst stav da se ništa ne menja po pitanju slobode kretanja", rekao je Ajgner za B92.

On je naveo da srpski imigranti nisu opterećenje za Austriju, da su vrlo dobro integrisani i potrebni toj zemlji sad, kao i pre 50 godina kad ih je zvala. Ambasador je naveo da postoje diskusije o tome da li treba ograničiti imigraciju ili ne, ali i istakao da Austrija nema problema sa kojima se, kako je naveo, susreću Belgija ili Švedska.

Ajgner je rekao i da se investitori iz Austrije u Srbiji susreću sa problemima u vezi sa pravnim okvirom i procedurama, ali da su u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima koje znaju šta investitori očekuju. Upitan o investicijama u 2015. godini, ambasador Austrije je odgovorio da ne može da kaže da postoji konkretan plan u 2015. godini, ali je naglasio da je Srbija u fokusu austrijskih investitora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track