ALARMANTNO: U Austriji 400.000 nezaposlenih, na birou najviše stranaca!
Foto: Nemanja Pancic

OSTAJU BEZ POSLA

ALARMANTNO: U Austriji 400.000 nezaposlenih, na birou najviše stranaca!

Austrija -
U maju je stopa nezaposlenosti iznosila 8,6 odsto. Natprosečno je porasla kod osoba starijih od 50 godina i stranaca (24,2 odsto)

BEČ - Nezaposlenost u Austriji sve je veća i u maju je porasla za 6,9 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Skoro 400.000 ljudi bilo je bez posla prošlog meseca, a stopa nezaposlenosti dostigla je 8,6 odsto. U maju je na Birou za zapošljavanje (AMS) bilo prijavljeo 330.326 osoba, uz 65.192 lica koja su bila na doškolovavanju. Direktor AMS Johanes Kopf ne očekuje da će broj nezaposlenih opasti tokom ove, a ni iduće godine.

Među nezaposlenima najviše su pogođeni radnici u građevinarstvu, ali i radna snaga u industriji. Natprosečno je nezaposlenost u maju porasla kod osoba starijih od 50 godina, kao i stranaca (24,2 odsto). Prema saopštenju AMS nezaposleni koji su duže bez posla moraju još duže čekati na nov radno mesto, pošto je prosečno vreme čekanja na posao na AMS povećano za 10 dana na 113 dana.

Ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer istakao je da je za dalji rast nezaposlenosti krivo loše stanje privrede i nedostatak impulsa iz Evrope. On, međutim, očekuje poboljšanje od iduće godine zbog efekata poreske reforme. Kopf istovremeno konstatuje da je stopa nezaposlenosti u maju do sada najviša, i da je uzrok u kombinaciji stagnacije privrede, kao i imigracije radne snage, te sve više starijih na tržištu rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track