AMERIČKI TENKOVI KROZ AUSTRIJU: Štrahe upozorava na opasnost od rata!
Foto: Fb, Heinz Christian Strache

Burna reakcija

AMERIČKI TENKOVI KROZ AUSTRIJU: Štrahe upozorava na opasnost od rata!

Austrija -
Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je transport američkih tenkova ističući da je prevoz legalan i da je ambasada SAD podnela zahtev za odobrenje tranzita 26 tenkova

BEČ - Teretna železnička kompozicija koja je, pre par dana, prevozila 26 američkih tenkova izazvala je burnu reakciju u Austriji, koja se, posle Drugog svetskog rata, obavezala na trajnu neutralnost.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) reagovao je na fotografije tenkova na vagonima Austrijske železnice (OeBB) rekavši da je to dokaz za moguću pripremu za rat.

"Ponovo se NATO tenkovi u velikom stilu prevoze kroz Austriju na vagonima OeBB. Kao neutralna zemlja ne smemo biti produžena ruka NATO", upozorio je Štrahe.

Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je transport američkih tenkova ističući da je prevoz legalan. Objašnjava se da je ambasada SAD podnela zahtev za odobrenje tranzita 26 tenkova, na šta je pozitivno odgovoreno.

Radi se o "Bredlej tenkovima" koji su stacionirani u Nemačkoj i koji učestvuju u vojnoj vežbi u Rumuniji.

Neutralnost, prema ministarstvu, time nije prekršena i podseća da godišnje više hiljada vojnih transporta prolazi kroz Austriju, ali da se u većini slučaja radi o preletima. Međutim na sajtu www.defense.gov američka vlada kao razlog za vojnu vežbu, između ostalih, "rusku intervenciju u Ukrajini".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track