VIŠE SU GLADNI NEGO SITI: 280.000 dece u Austriji živi u bedi!

SVE VIŠE SIROMAŠNIH

VIŠE SU GLADNI NEGO SITI: 280.000 dece u Austriji živi u bedi!

Austrija -
Od 280.000 siromašne dece, 124.000 ih živi u ekstremno teškim uslovima. Oko 60.000 njih živi samo od socijalnog dodatka koji im omogužćava samo da prežive

BEČ - U Austriji je siromašno 280.000 dece. Ova deca češće obolevaju, imaju manje šanse da budu adekvatno lečena, a zbog loše materijalne situacije ova su deca diskriminisana do kraja života, upozoravaju u Austrijskoj dečijoj ligi.

"Što su deca duže izložena siromaštvu, to su i posledice teže", rekao je Martin Šenk (Martin Schenk), ekspert za socijalnu problematiku na prezentaciji "Godišnjeg izveštaja o zdravlju dece u Austriji".

Statistika pokazuje da je svaki šesti mladi čovek u Austriji siromašan. Od ukupno 280.000 siromašne dece, 124.000 ih živi u ekstremno teškim uslovima. Oko 60.000 njih živi samo od socijalnog dodatka koji im omogužćava samo da prežive i ništa više od toga.

"Njihovi roditelji imaju male prihode, imaju problema sa zaposlenjem, deca žive u hladnim i vlažnim stanovima, u kojima možda ima i buđi. Mnoga su mnogo vremena sama i moraju da se brinu o braći ili sestrama", kaže Šenk. "Istraživanja pokazuju da ova deca češće obolevaju, imaju glavobolje da su nervoznija, lošije spavaju i usamljena su. Šenk kaže da je njihov intenzitet bola dva do tri puta jače izražen nego kod dece iz bolje stojećih pordica.

Između prvog bečkog okruga, gde stanuju samo bogati i petnaestog bečkog okruga, u kojem je veliki broj stranaca i ekonomski lošije stojećih Bečlija samo je četiri minuta vožnje metroom, ali je prosečan životni vek siromašnih četiri godine kraći", naglašava Šenk.

Mnogo veći procenat građana koji su siromašni ranije oboljeva od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti, dijabetesa, i ima psihičke poremećaje. Želja Austrije da bude prva u Evropi po kvalitetu dečijeg zdravlja je još uvek san, kažu u Austrijskoj dečijoj ligi. Oni su apelovali na političare da poboljšaju zdravstveno osiguranje za socijalno najugroženije slojeve u državi, jer je to i dugoročno mnogo isplativije, nego kasnije dugoročno imati znatno veće troškove zbog nezaposlenosti i socijalnih davanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track