PODNELI TUŽBU: Austrija ne oprašta Nemcima i Amerikancima što su je prisluškivali!
Foto: Rojter

TRAŽE OBJAŠNJENJE

PODNELI TUŽBU: Austrija ne oprašta Nemcima i Amerikancima što su je prisluškivali!

Austrija -
Američka tajna služba koristila je naprave za špijuniranje, postavljene u gradu Bad Ajbling u nemačkoj pokrajini Bavarskoj i na taj način špijunirala i Austriju zbog čega ih ona sada tuži

BEČ - Austrija je, nakon izveštaja da je nemačka obaveštajna služba BND, između ostalih, prisluškivala, po nalogu američke službe NSA, austrijsku policiju, podnela prijavu. Prijava je podneta protiv "NN" lica državnom tužilaštvu, potvrdila je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Na osnovu izveštaja američka tajna služba koristila je naprave za špijuniranje, postavljene u gradu Bad Ajbling (Bad Aibling) u nemačkoj pokrajini Bavarskoj i na taj način špijunirala i Austriju. Prema njenim rečima prijava je podneta na osnovu Paragrafa 256 Krivičnog zakona u vezi "delovanja tajnih službi na štetu Austrije". Mikl-Latnerova zahteva potpuno raszjašnjenje, što je, kako je dodala, jasno stavljeno do znanja i Nemačkoj. Do rasvetljenja afere Mikl-Lajtner želi da dođe, kako preko pravosuđa kroz prijavu, tako i diplomatskim putem preko kontakata sa nemačkim vlastima.

"Oba puta su važna i ispravna", objasnila je ona.

Mikl-Lajtner očekuje da će započeta istraga nemačkog Bundestaga doprineti rasvetljavanju nove afere prisluškivanja. BND je osumnjičen da je po nalogu NSA pomagao u prisluškivanju evropskih vlada, institucija i firmi.BND je, prema pisanju nemačke štampe, po nalogu NSA, između ostalih, prisluškivao i nadzirao kolege u Austriji, to jest Saveznu službu za borbu protiv terorizma (BVT).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track