KORISNI SAVETI ZA SRBIJU: Austrija prevencijom smanjila štetu od poplava
Foto: Reuters

Skup u Narodnoj skupštini

KORISNI SAVETI ZA SRBIJU: Austrija prevencijom smanjila štetu od poplava

Austrija -
Šteta od katastrofalnih poplava koje su Donju Austriju zadesile 2002. godine bila 950 miliona evra, a 11 godina kasnije 100 miliona evra, kaže Martin Angelmajer

BEOGRAD - Predstavnik Vlade Donje Austrije Martin Angelmajer izjavio je danas u Beogradu da je šteta koju su katastrofalne poplave nanele tom delu Austrije 2013. godine, zahvaljujući preventivnom delovanju i regionalnoj saradnji, višestruko manja u odnosu na onu iz 2002 godine.

Angelmajer je danas u Skupstini Srbije koja je organizator ovogodišnjeg sastanka predstavnika odbora za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope, naveo da je šteta od katastrofalnih poplava koje su Donju Austriju zadesile 2002. godine bila 950 miliona evra, a 11 godina kasnije 100 miliona evra.

Po njegovim rečima, Vlada Donje Austrije je u međuvremenu sprovela sveobuhvatne mere, izradila novi sistem upravljanja poplavama, mape opasnosti od poplava, donela urbanističke planove, unapredila sistem predviđanja poplava, povećala bužet za prevenciju.

Angelmajer je naveo da je od velike pomoći bilo postavljanje mobilnih elemenata visokih i pet metara koji su od naleta vode štitili gradove, poput Vahaua koji je pod zaštitom UNESKA.

Predstavnica Ministarstva odbrane Srbije, pukovnica Katarina Štrbac rekla je da bi na osnovu prošlogodišnjih poplava u Srbiji trebalo osavremeniti i primeniti planove prevencije, uspostaviti mobilne timove za komandovanje i sprovoditi zajedničke vežbe.

Štrbac je ocenila da su snage zaštite i spasavanja mobilisane na vreme, da su specijalizovane jedinice bile preopterećene, da nije bilo dovoljno opreme za spasavanje, kao i da su koordinacija i realizacija aktivnosti bile kompleksne.

Kao preporuke za region, ona je navela potrebu da se sporazumima urede odnosi među državama regiona u oblasti vanrednih situacija, da se donese regionalna strategija borbe protiv vanrednih situacija, formiraju namenski fondovi za vanredne situacije.

Rekla je da bi trebalo i standardizovati definicije vanredne situacije, izraditi nacionalnu bazu podataka o resursima za slučaj prirodnih katastrofa, obezbediti podršku i saradnju.

Trodnevni skup koji organizuju Narodna skupština i Centar za bezbednosnu saradnju (RACVIAC), uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) otvoren je juče u parlamentu.

Predstavnik Bosne i Hercegovine, pomoćnik ministra odbrane Samir Agić ocenio je da je sistem odbrane od poplave katastrofalan ne samo u BiH, da koordinacija u svim zemljama u svetu škripi i ocenio da bi bilo važno da se radi na promociji sistema zaštite i spasavanja na regionalnom nivou.

Agić je ukazao i da u BIH ne postoji nijedan sertifikovani ronilac koji bi, na primer, mogao da iz Save kod Brčkog izvadi bombu iz Drugog svetskog rata. Agić je rekao da bi, da su ulaganja u odbranu od poplava bila na preporučenom nivou, bilo i 70 odsto žrtava manje u prošlogodišnjim poplavama koje su zahvatile dve trećine Bosne i Hercegovine. Tada je tamo poginulo 25 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track