MISTERIOZNA SMRT BIVŠEG AMBASADORA: Austrija traži novu obdukciju obešenog Alijeva
Foto: Reuter

Supervizija u Švajcarskoj

MISTERIOZNA SMRT BIVŠEG AMBASADORA: Austrija traži novu obdukciju obešenog Alijeva

Austrija -
Vlasti će iscrpeti sve istražne mogućnosti da bi raščistili ovaj slučaj u potpunosti i transparentno, rekao je ministar pravde Volfgang Brandšteter

BEČ - Austrija je zatražila od Švajcarske da sprovede novu obdukciju obešenog Rakata Alijeva, bivšeg kazahstanskog ambasadora u Beču, koji je prošle nedelje pronađen mrtav u zatvoru u austrijskoj prestonici.

Supervizija je zatražena da bi se uklonile bilo kakve pretpostavke za prikrivanje dokaza, pošto je prvobitna obdukcija pronašla tragove sedativa.

"Vlasti će iscrpeti sve istražne mogućnosti da bi raščistili ovaj slučaj u potpunosti i transparentno. Strani stručnjaci biće dovedeni u slučaju potrebe. Druga obdukcija u Švajcarskoj je dogovorena", rekao je ministar pravde Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter), koji je bio Alijev advokat pre nego što je postao austrijski ministar.

Tokom obdukcije u Austriji pronađeni su tragovi sedativa u Alijevom telu što je učvrstilo pretpostavke njegovog pravnog tima u sumnjive okolnosti pod kojima je ovaj bivši zet kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva i njegov najoštriji kritičar, skončao u zatvoru u Beču.

Austrijsko tužilaštvo navodi da se istraga nastavlja i da na potpuni izveštaj obdukcije može čekati danima, dok je ministarstvo pravde formiralo nezavisnu komisiju da nadgleda slučaj.

Na dan svoje smrti Alijev je trebalo da svedoči protiv drugih zatvorenika koji su ga, kako je on navodio, ucenjivali i pretili da će ga ubiti tako da slučaj izgleda kao samoubistvo, što su zatvorenici bečkog zatvora negirali.

Alijev (52) je bio optužen za ubistvo dva bankara u Kazahstanu 2007. - optužbe za koje je on tvrdio su izmislili politički rivali pošto se s njima razišao, uključujući i sa bivšim tastom Nazarbajevim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track