Austrijanci od danas do 1. jula potpisuju peticiju za izlazak iz EU!
Foto: Reuters, 23.5.2014

Inicijativa

Austrijanci od danas do 1. jula potpisuju peticiju za izlazak iz EU!

Austrija -
Inicijatori peticije naglašavaju da bi istupanje iz EU dovelo do povećanja blagostanja u visini do 9.800 evra po domaćinstvu godišnje, jer bi prestalo finansiranje evropske administracije

BEČ - Protivnici članstva Austrije u EU pokrenuli su peticiju za istupanje iz Unije, koju građani mogu da potpišu od danas do 1. jula. Peticiju je inicirala Inge Raušer, koja je već 2000. godine pokrenula peticiju koju je potpisalo samo 3,35 odsto glasačkog tela.

Penzionisani prevodilac je od samog ulaska Austrije u EU protiv toga, i 1994. godine prikupila je 3.392 potpisa za podnošenje tužbe protiv referenduma o članstvu u EU.

Prošle godine ona je prikupila 9.971 potpis što je dovoljno za pokretanje aktuelne peticije sa zahtevom da parlament donese odluku o istupanju Austrije iz EU, što treba da se sprovede uz prethodni referendum. Pravo da potpišu peticiju ima oko 6,4 miliona Austrijanaca, koji za to moraju otići do opštinske službe.

Austriji bi bilo bolje bez članstva u EU, kako ekonomski, tako socijalno i ekološki, smatraju inicijatori peticije.Oni su, na konferenciji za štampu, naglasili da je EU nedemokratska, da zakoni usvajaju komesari koji nisu izabrani od strane naroda.

Inicijatori peticije naglašavaju da bi istupanje iz EU dovelo do povećanja blagostanja u visini do 9.800 evra po domaćinstvu godišnje, jer bi prestalo finansiranje evropske administracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track