Austrijanci podeljeni o ulozi svoje zemlje u zločinima
Foto: Reuter

70-godišnjica Drugog svetskog rata

Austrijanci podeljeni o ulozi svoje zemlje u zločinima

Austrija -
Kada je reč o 8.maju, danu kada je Vermaht kapitulirao, 53 odsto ga smatra danom oslobađanja. Međutim i dalje ima 14 odsto onih koji taj dan ne vide kao dan oslobađanja od nacizma

BEČ - Austrijanci su i 70 godina posle završetka Drugog svetskog rata, nesigurni i podeljeni u vezi uloge njihove zemlje u zločinima iz prošlosti.

Istraživanje bečkog dnevnika Hojte pokazuje da trećina građana, to jest 30 odsto, smatra da je Austrija bila prva žrtva nacističke Nemačke, a sličan broj je suprotnog mišljenja.

Kada je reč o 8.maju, danu kada je Vermaht kapitulirao, 53 odsto ga smatra danom oslobađanja. Međutim i dalje ima 14 odsto onih koji taj dan ne vide kao dan oslobađanja od nacizma.

Što se holokausta tiče 52 odsto građana Austrije ne bi volela više ništa o tome da čuje, dok 30 odsto ističe da ovaj zločin treba i dalje pominjati.

Austrija će 70-tu godisnjicu kraja Drugog svetskog rata obeležiti sutra veče "Feštom radosti“ na bečkom trgu Heldenplac.

Mauthauzen komitet organizuje, zajedno sa bečkom Filharmonijom i Dokumentacionim arhivom austrijskog otpora, Jevrejskom zajednicom, uz podršku vlade i grada Beča, svečani koncert pod vedrim nebom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track