AUSTRIJI PUKAO FILM: Više ne rešavaju zahteve za azila, već samo proteruju!
Foto: Rojters

PRITISAK NA EU

AUSTRIJI PUKAO FILM: Više ne rešavaju zahteve za azila, već samo proteruju!

Austrija -
Odlukom ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner Savezna služba za strance i azi rešavaće postupake koji spadaju pod "Dablinske slučajeve", a to znači da treba da budu proterani u zemlje na čije tlo u EU su prvo kročili

BEČ - Austrija je obustavila rešavanje novih zahteva za dobijanje azila, pošto je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner uputila dopis da se obustave svi procesi rešavanja molbi, čime nedelju dana pred sastanak ministara EU povećava pritisak na Uniju, prenose danas bečki mediji.

Konkretno Savezna služba za strance i azil treba svoje resurse da upotrebi za rešavanje postupaka koji spadaju pod "Dablinske slučajeve", a to znači da treba da budu proterani u zemlje na čije tlo u EU su prvo kročili. Pokrenuti postupci rešavanja molbi nisu, međutim, pogođeni tom instrukcijom. Sva lica koja sada dolaze i žele da traže azil moraće duže da čekaju na rešavanje istog. Njihov zahtev će biti primljen i podnosioci će biti smešteni. Njihove molbe neće biti obrađivane, izuzev ako postoji sumnja da potpadaju pod "Dablin II" uredbu.

Tokom prošle godine to je bio slučaj za oko 6.000 predatih molbi, što je jedna četvrtina svih zahteva. Austrija je postala glavna destinacija za azilante, obrazložila je svoju odluku Mikl-Lajtner dodajući da je u evropskom poređenju brzo spajanje porodica uzrok toga.

"Dok je postupak za rešavanje molbi za dobijanje azila koje su podnele ratne izbeglice u proseku trajao četiri meseca u Austriji, u Francuskoj ti ljudi moraju da čekaju dve godine. Mnoge zemlje su pasivne i posmatraju dešavanja u Austriji. To se ne može nastaviti", poručila je Mikl Lajtner.

Njenom odlukom obustavljeno je i spajanje porodica, i u postupku su samo slučajevi proterivanja. Svoju odluku, kako je najavila, želi da primenjuje sve dok se na evrospkom nivou ne pronađe pravedno rešenje raspodele azilanata. Samo u četvrtak je u Austriji podneto 350 molbi za dobijanje azila.

"Godinama zahtevam solidarnost, i sada je potreban pritisak u EU", kazala je Mikl-Lajtner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track