JUBILEJ ORF: Austrijska državna televizija ORF slavi 60 godina postojanja!
Foto: Wikipedia

OD MONOPOLA DO DUALNOG SISTEMA

JUBILEJ ORF: Austrijska državna televizija ORF slavi 60 godina postojanja!

Austrija -
ORF i dalje najgledanija televizija, koja je decembra prošle godine imala udeo u gledanosti od 3,586 miliona gledalaca

BEČ - Austrija danas obeležava 60 godina od pokretanja televizije, koje su obeležene višedecenijskim monopolom austrijske državne televizije ORF.

Televizija je u Austriji počela sa zvaničnim emitovanjem redovnog programa od par sati nedeljno 1. avgusta 1955. godine, da bi samo par meseci kasnije, u novembru, imala prvi zvanični prenos jednog događaja - otvaranja bečke Opere. Iz jedne škole, adaptirane za emitovanje televizijskog signala, u 12. bečkom okrugu počela je sa radom televizija i to odmah sa tehničkim problemima na samom startu.

"Molimo budite strpljivi, tehnički problemi biće najbrže moguće rešeni", bila je poruka koju su gledaoci imali prilike da vide na početku emitovanja televizijskog signala. Inače, na početku rada, gledalaca je bilo veoma malo, jer su televizori u to doba bili luksuz, a program je obuhvatao samo 12 sati mesečno. Prvi igrani film austrijska televizija pustila je novembra 1957.godine, kada je bilo 100.000 vlasnika televizora u zemlji, a sa emitovanjem programa svih sedam dana u nedelji ORF je počeo 1959.

Prvi pokušaji emitovanja programa u boji pokrenuti su 1965.godine. Novim zakonom o televiziji je od 1967. godine ORF iznova, de fakto, osnovan, a programska šema neprestano nadograđivana. Samo godinu dana kasnije ORF je dostigao milionsku potencijalnu publiku. Monopol ORF je držao više decenija u Austriji, gde je najpre imao konkurenciju od 1. januara 1984. kada su u Nemačkoj pokrenuti privatne televizijske stanice RTL i SAT 1, koji su preko satelita mogli biti primani i u Austriji.

Prethodno je samo u austrijsko-nemačkom graničnom prostoru bilo moguće, pored ORF-a, primati programe ARD i ZDF-a. Usled sve veće konkurencije iz Nemačke ORF je 1995. reagovao reforomom programa, i ORF 1 i ORF 2 su iznova pozicionirani za različite ciljne grupe, te je uveden 24-očasovni program. Tek od 1.avgusta 2001.godine na snagu je stupio zakon o privatnoj televiziji, koji je ukinuo monopol ORF-a. Austrija je dobila, po nemačkom uzoru, dualni televizijski sistem, nakon što je decenijama savez ORF-a i politke sprečavao privatne stanice.

Prva privatna televizija u Austriji ATV počela je sa emitovanjem na celoj teritoriji zemlje 1. juna 2003, a potom su otvorene stanice Puls 4, Servus TV. Inače ORF je i dalje najgledanija televizija, koja je decembra prošle godine imala udeo u gledanosti od 3,586 miliona gledalaca. Digitalizacijom od sredine 2000-tih došlo je do značajne promene u oblasti televizije u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track