AUSTRIJSKI INVESTITORI: Srbija ima kvalitetnu radnu snagu, ali je korupcija veliki problem!
Foto: Thinkstock

rezultati poslednjih anketa

AUSTRIJSKI INVESTITORI: Srbija ima kvalitetnu radnu snagu, ali je korupcija veliki problem!

Austrija -
Više od 450 austrijskih preduzeća koja su osnovala firme u Srbiji, predstavljaju najveće strane investitore koji su od 2000. godine do sada uložili ukupno 2,9 milijardi evra

BEOGRAD - Više od 70 odsto austrijskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu smatra da je privredno stanje u Srbiji složeno i problematično, a 42 odsto ispitanika ne očekuje velike promene, pokazala je anketa o uslovima poslovanja u Srbiji 2014, koja je predstavljena danas.

"Istovremeno 90 odsto anketiranih očekuje da Vlada Srbije poboljša pravnu sigurnost i smanji birokratiju, 80 odsto se nada smanjenju korupcije, a 78 stabilnijoj valuti", kazala je na konferenciji za novinare savetnica u Ambasadi Austrije Slađana Manojlović, predstavljajući rezultate ankete koju je uradilo Trgovinsko odeljenje Ambasade.

Za uspešan nastavak poslovanja i dodatna ulaganja 68 odsto učesnika ankete smatra da je neminovna EU integracije Srbije. Slađana Manojlović je navela da 55 procenta ispitanih, u trećoj godišnjoj anketi, koja je rađena od 24. oktobra do 1. decembra, i u kojoj su učestvovali predstavnici 104 austrijske firme, smatra da postoji velika potreba za poboljšanjem uslova privređivanja, a oko trećine ispitanika je izjavilo da je zadovoljno poslovnim okruženjem.

"Iako je ekonomija i dalje na niskom nivou, ukupna ocena je nešto bolja nego prošle godine, a oko 40 odsto ispitanih privrednika optimistično gleda na budućnost. Prošle godine je 12 odsto učesnika smatralo da je privtredno stanje u Srbiji zadovoljavajuće, dok ove godine to smatra 25 procenata", rekla je ona.

Anketa je pokazala i da je 70 odsto ispitanih ocenilo poslovanje svojih preduzeća kao zadovoljavajuće, a 11,5 odsto kao vrlodobro, dok 27 procenata, uprkos teškoćama, očekuje pozitivno poslovanje u icućoj godini. Austrijska preduzeća u Srbiji i ove godine su pozitivno ocenila kvalitet radne snage, stručnost i kvalitet dobavljača, dok su loše ocene dali suzbijanju korupcije, poboljšanju platežnog morala, odnosno naplate potraživanja, stabilnosti valute i proceduri za dobijanje dozvola.

Manojlović je podsetila da više od 450 austrijskih preduzeća koja su osnovala firme u Srbiji, predstavljaju najveće strane investitore koji su od 2000. godine do sada uložili ukupno 2,9 milijardi evra. Zamenik trgovinskog savetnika Ambasade Austrije, Fabijan Gems je ocenio da je "od najveće važnosti" da Vlada Srbije nastavi reforme.

Gems je kazao i da će najavljena modernizacija pruge Beograd - Budimpešta poboljšati i povezanost Srbije sa Austrijom, jer će i putovanje železnicom između Beograda i Beča biti skraćeno na pet sati. Predstavnik Ambasade je kazao da su privrednici iz Austrije zainteresovani za uključivanje u taj projekat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track