AUSTRIJSKI MINISTAR ODBRANE O MIGRANTIMA: Više ni jedan zahtev za azil ne može biti donet na tlu EU!
Foto: Printscreen Kurier.at

doskocil odlučan

AUSTRIJSKI MINISTAR ODBRANE O MIGRANTIMA: Više ni jedan zahtev za azil ne može biti donet na tlu EU!

Austrija -

BEČ - Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil zalaže se za uvođenje gornje granice za prijem izbeglica u Evropi i predlaže da ubuduće ni jedan zahtev za dobijanje azila više ne može biti odnet na evropskom tlu.

"Radi se o okončanju neuspele evropske politike azila. Moramo svi priznati i kazati da su kapaciteti za prijem u EU ograničeni", naveo je Doskocil u tekstu koji je objavio bečki Kurir.

Ističe da je neophodno da se zaustavi ilegalna migracija. Njegov plan predviđa centre za migraciju i azil u nabitnim trećim državama kao što su Nigerija, Jordan, ili Uzbekistan. U njih treba da budu prebačene i one izbeglice koje su spašene sa neuspelog pokušaja prepolovljavanja mora.

U tim centrima, kako ističe Doskocil, treba da se sprovede i postupak za dobijanje azila, u skladu sa ljudskim pravima i standardima EU. Nakon detaljne provere zahteva treba ograničen broj osoba legalno da dobije mogućnost da putuje u EU.

Kod integracije osoba sa pravom na azil neophodno je paziti na kapacitete za prihvat. Ljudi bez prava na azil treba da budu vraćeni u zemlje porekla, ili ako ih one ne žele primiti u bezbedne zaštite zone. Doskocil je svoj plan već predstavio kolegama u vladi - ministri unutrašnjih poslova Volfgangu Sobotki i šefu diplomatije Sebastijanu Kurcu.

Koncept centara za rešavanja zahteva za azil on želi predstaviti u februaru, zajedno sa Sobotkom, na sastanku ministara odbrane i unutrašnjih poslova centralne Evrope, kao i da ga nametne kao centralnu strategiju migracije EU.Sobotka se izjasnio pozitivno o konceptu svog kolege u austrijskoj vladi. "Mi to u potpunosti podržavamo", rekla je portparolka ministra Katarina Nehamer.

Međutim ona dodaje da je za uvođenje gornje granice za prijem izbeglica u Evropi neophodno da se ta gornja granica unese u austrijski zakon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track