AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE Sobotka: Uvešćemo tranzitnu zonu za migrante na granicama!
Foto: Reuters

kvota se popunjava

AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE Sobotka: Uvešćemo tranzitnu zonu za migrante na granicama!

Austrija -

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka razmišlja o uvođenju tranzitnih zona na granicama Austrije, kako bi se, u slučaju da se premaši godišnja kvota od 35.700 molbi za azil - tražioci azila do odobrenja zahteva držali van zemlje.

"Nakon stupanja na snagu vanredne uredbe svi tražioci azila dolazili bi na mesta za registraciju. Odatle mogu samo uz specijalne preduslove da uđu u zemlju. Svi ostali ostaju u centrima za registraciju. Time bi osigurali da gornja granica za prijem molbi za azil ne bi bila prekoračena", precizirao je Sobotka u intervjuu bečkom dnevniku.

On insistira, iako veruje da ako se nastavi aktuelni trend broj tražilaca azila neće preći dogovorenu gornju granicu, da treba već sada usvojiti vanrednu uredbu, koja bi regulisala mere koje bi se primenjivale u slučaju prekoračenja kvote.

Sobotka je dodao da tek nakon usvajanja te uredbe treba pregovarati sa Mađarskom o tome šta bi se dešavalo ako bi Austrija odbijala izbegice na granici.

Što se centara za registraciju tiče, Sobotka je ukazao da već postoji više centara o kojima razmišlja, i da se radi o mestima gde ljudi ne bi bili u zemlji već u nekoj tranzitnoj zoni poput one na aerodromu, gde bi ostajali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja