OBAVEŠTAJACI UPOZORAVAJU: Ove godine očekujemo teroristički napad u Austriji!

Alarmantno

OBAVEŠTAJACI UPOZORAVAJU: Ove godine očekujemo teroristički napad u Austriji!

Austrija -
Prema proceni austrijskih bezbednosnih službi, povratnici iz džihada predstvaljaju potencijalnu pretnju i zbog toga su pod posebnim nadzorom

BEČ - Ekspert za obaveštajne službe iz Graca Zigfrid Beer ističe da se ne sme smatrati da je Austrija "bezbedno ostrvo" i očekuje da će tokom ove godine biti izvršena teroristička akcija i na tlu ove zemlje.

"Imajući u vidu mali budžet, ljudske resurse i pravne mogućnosti gotovo je iznenađujuće kako dobro funkcionišu domaće obaveštajne službe. I pored toga računam 2015.sa jednim napadom", istakao je on u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

Već godinama Beer zahteva reformu Službe za obezbeđenje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), kao i obaveštajnih službi u Austriji. On smatra da je potrebno sprovesti personalne i strukturalne reforme."Britanski MI5 liči više na Univerzitet nego na policijsku službu", ukazao je Beer.

Za razliku od Austrije, gde je prisutna tendencija zatvorenosti, zemlje poput Velike Britanije imaju praksu da naučnike i eksperte uključe par godina u rad svojih službi, i potom ih vrate na civilne poslove.

"Ta razmena između policije i eksperata je od ogromne važnosti, jer se pretnja stalno menja", upozorio je austrijski ekspert.Beer je rekao da je za vreme Hladnog rata, na primer, CIA bilo važno da ima ekspertizu od Rusiji, a danas su potrebni ljudi iz potpuno drugih oblasti, to jest oni koji su poznavaoci arapske kulture i jezika. Austrija ima problem sa povratnicima iz džihada, pošto je iz Austrije u Siriju i Irak otišlo da se na strani Islamske države bori oko 160 lica, od kojih se više od 60 već vratilo. Oni, prema proceni bezbednosnih službi, predstvaljaju potencijalnu pretnju i zbog toga su pod nadzorom. Austrijski zakon poznaje kazne za učestvovanje u oružanim sukobima u inostranstvu, ali postoje problemi u primeni, to jest kažnjavanju.

U suđenju koje je počelo protiv jednog lica poreklom iz Čečenije koji je navodno bio u kriznom regionu, tužilaštvo mora dokazati kada je šta radio i gde je tačno bio.

"Na ratištu je uvek teško da se tako nešto dokazuje. Tu ne možemo sami da vodimo istragu, a nema ni lokalnih vlasti koje bi mogle dati podršku", naglašava portparol Tužilaštva Gerhard Jaroš.

"Ako se neko na snimku objavjenom na Jutjubu nalazi pored jednog leša u Siriji i prilikom povratka tvrdi da je slučajno prošao pored pogubljenja, onda to običnog građanina zgrozi i čini mu se neverovatnim. Međutim pred sudom optuženi ne mora da dokazuje svoju nevinost, već tužilaštvo krivicu, a to je gotovo nemoguće", podvukao je on.BVT provera sve džihadiste-povratnike, saslušava ih, a oni, kako kaže neimenovani izvor u toj službi, pričaju gotovo svi istu priču, od kojih je glavna da nisu bili u Siriji da se bore, već da posete članove porodice i da im pomognu.

Ukoliko ostanu pri toj verziji vlasti nemaju mogućnosti bez svedoka da dokažu suprotno.Takođe i zakon predviđa da službe moraju da brišu sve podatke o nadzoru jednog lica nakon devet meseci, tako da, ukoliko lice ponovo dospe na metu čuvara reda, istraga mora biti pokrenuta iznova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja