AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMATIJE Kurc: Srbija se dokazala na međunarodnoj sceni!
Foto: Rojters

Teška godina

AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMATIJE Kurc: Srbija se dokazala na međunarodnoj sceni!

Austrija -
Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je, povodom predstojećeg ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu, da se Srbija tokom jednogodišnjeg predsedavanja toj organizaciji dokazala na međunarodnoj diplomatskoj sceni i da je ispunila sva očekivanja

BEČ - "Godina 2014. bila je jedna od najtežih za OEBS i Evropu. Konflikt u Ukrajini je potresao evropski bezbednosni sistem u njegovim osnovama, a posledice toga osećamo i danas. Zbog toga je velika zasluga dva uzastopna predsedavajuća OEBS-u - Švajcarske i Srbije - što su pokrenute mere u cilju smanjenja napetosti u ukrajinskoj krizi", kazao je on u intervjuu Tanjugu.

Srbija se, prema njegovim rečima, tokom ove godine predsedavanja OEBS-u, apsolutno dokazala na međuanrodnoj diplomatskoj sceni.

"Srbija se u ulozi predsedavajućeg u potpunosti dokazala. Srbija, posebno premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić, uvek su se trudili za umerenost, što je, imajući u vidu delimično potpuno suprostavljene stavove koji obeležavaju aktuelni sistem, bilo više nego težak zadatak. Srbija se bavila veoma razborito ukrajinskom krizom i pomogla je da se OEBS, na primer, po prvi put bavi izbegličkom krizom", objasnio je šef austrijske diplomatije.

Kurc je podvukao da je Srbija ispunila očekivanja i da je, imajući u vidu okolnosti, radila na veoma zahtevnom programu, na čemu se može samo čestitati. Upitan šta bi posebno istakao u vezi predsedavanja Srbije OEBS-u, Kurc je rekao da, iz njegovog ugla, bilo posebno zapaženo da je po prvi put jedna zemlja sa zapadnog Balkana predsedavala ovom veoma važnom organizacijom.

"Naravno na zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se učini, pri čemu misije OEBS-a u regonu pružaju važnu podršku. Srbija je svakako jasno pokazala da može i izvan regionalnog konteksta dati vredan doprinos međuanrodnoj zajednici. Ne bi, zbog toga, trebalo potceniti, važan signal koji se upućuje celom regionu“, naglasio je on. Kurc je istakao da će i sledeće predsedavanje, Nemačke, biti obeleženo ukrajinskim konfliktom, a da će se tome dodati niz aktuelnih kriza i izazova, sa kojima se mora suočiti OEBS.

"Usled aktuelne, delimično postojeće polarizacije, je dobro da jedna tako angažovana i iskusna država, kao što je Nemačka, preuzima predsedavanje. Međutim ne treba očekivati čuda. Predsedavajući je pre svega posrednik i neko ko traži konsenzus. Usled aktuelnog stanja će samo politika malih koraka dovesti do uspeha. Imamo puno poverenje u Nemačku da će moći da predzme takve korake", naglasio je on.

Od 1. januara, podsetio je Kurc, Austrija postaje, kao buduća predsedavajuća, koja preuzima kormilo OEBS 2017. godine, mesto u Trojci, čime podržava predsedavanje.

"Time ćemo već iduće godine biti uključeni u procese donošenja odluka. Naš program predsedavanja, koji ćemo u grubim crtama po prvi put predstaviti jula iduće godine stalnom savetu OEBS, će naravno biti oslonjen na predsedavanje Nemačke I prethodno Srbije", najavio je on.

Posledice aktuelne krize i razmišljanja za njeno prevazilaženje će zasigurno biti na dnevnom redu i austrijskog predsedavanja, uveren je Kurc dodajućid a je pri tom veoma bitno da se povuku pouke iz krize. "Iako pozadine ukrajinskog konflikta mogu biti posmatrane na različit način, pokazalo se jasno koliko je nezamenjiv OEBS u savladavanju kriza. Posebno važno mi se čini da buduće diskusije I dalje budu pre svega uključene sve države članice, uz uključenje parlaenata, civilnog društva, nauke i omladine", zaključio je šef austrijske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track