PROTEST: Azilante smeštaju zajedno sa  turistima u hotel!
Foto: AP

Austrijanci neće izbeglice u komšiluku

PROTEST: Azilante smeštaju zajedno sa turistima u hotel!

Austrija -
Posle odluke da se jedan hotel u turističkom mestu Špital u Štajerskoj pretvori u prihvatni centar za izbeglice na ulice izašlo oko 400 građana da protestuje

ŠPITAL - Oko 400 stanovnika Špitala na Semeringu (Spital am Semmering), protestovalo je sinoć zbog otvaranja prihvatnog centra za izbeglice. Nakon što je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-­Lajtner (Johanna Mikl-­Leitner, ÖVP) odredila da se "Hotel Haus Semering" pretvori u prihvatni centar, u njega su počel ida pristižu azilanti, većinom iz Sirije.

Građani su besno vikali „Svi imaju mobilne telefone. Ko to plaća?“ „Jesu li ih pregledali lekari pre nego što su ovde došli?“

"Opština nema kapacitet za prihvat svih izbeglica", izjavio je gradonačelnik ovog štajerskog turističkog mesta, Rajnhard Rajzinger (Reinhard Reisinger, SPÖ). On je dodao da izbeglice stižu u hotel, u kojem Još uvek ima turista, koji su imali rezervisan boravak od ranije! „Deo gostiju sada napušta hotel.“, dodaje Rajzinger.

Hajnc­-Kristijan Štrahe (heinz­Christian Strache), šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ), izjavio je "da je neprihvatljivo da Mikl-­Lajtnerova smešta tražioce azila bez dogovora sa gradonačelnicima i pokrajinskim rukovodiocima.

On zahteva da se odmah uvede pooštrena kontrola granica, što traži i osam od devet austrijskih pokrajinskih čelnika. Štrahe smatra da bi moralo da se provodi pravilo da izbeglice ostaju u prvoj sigurnoj zemlji, a zalaže se i za to da se humanitarna pomoć izbeglim licima pruža što bliže njihovim otadžbinama.

"Ako bi se centri za prihvat izbeglica podigli u severnoj Africi, delimično bi se smanjio šverc izbeglica i olakšao njihov povratak kućama,uveren je prvi čovek FPÖ­a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track