NOVI TALAS AZILANATA: Dižu šatore po Austriji, jer više nemaju gde da smesti izbeglice!
Foto: Printscreen Heute.at/fotokerschi.at

STIŽU IZ SIRIJE I AVGANISTANA

NOVI TALAS AZILANATA: Dižu šatore po Austriji, jer više nemaju gde da smesti izbeglice!

Austrija -
U prva četiri meseca podneto je 14.225 zahteva za dobijanje azila, što je porasta od čak 159 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine

BEČ - Zbog ponovo drastično rastućeg broja azilanata Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je pokrenulo vanredne mere i odlučilo da podigne šatorsko naselje za njihov smeštaj.

Po prvi put posle mnogo godina izbeglice će u Austriji ponovo biti smeštane u šatorima. U pokrajinama Gornja Austrija i Salcburg, kako je saopšteno, biće podignuta tri šatorska naselja za izbeglice. Austrijske vlasti će otvoriti i centar za proterivanje u Fordernbergu kroz koji će najpre proći izbeglice pre nego što ih smeste. Biće reaktivira i jedan prazanprostor u Beču.

Od početka nedelje pristiže alarmantno veliki broj izbeglica. Od ponedeljka do srede austrijskim vlastima podneto oko 900 molbi za dobijanje azila, pretežno građana iz Sirije i Avganistana. Samo u ponedeljak, kako je potvrdilo Ministrastvo unutrašnjih poslova, podneto je 314 zahteva, što je najveći broj u jednom danu od početka vođenja dnevne statistike 2006.godine.

Pošto je sa 14.225 zahteva za dobijanje azila u prva četiri meseca zabeležen porasta od čak 159 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, Austrija više ne zna gde da smesti izbeglice, zbog čega je hitno reagovala ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner naredivši podizanje šatora. Kako je najavljeno u Salcburgu i Lincu, kao i prihvatnog centra Talham, biće postavljeni šatori koji primaju do osam ljudi, prema standardima UNHCR, a po "šatorskom prihvatnom centru" biće primljeno maksimalno 96 izbeglica, i to za najviše par dana.

Ministarstvo je najpre želelo da uspostavi kontejner-naselja, ali to ne bi bilo moguće sprovesti za kratko vreme. Ukoliko pokrajine budu dale odobrenja kontejnerska naselja bi mogla biti uspostavljena u nekom kasnijem periodu.Takođe se traži privatni smeštaj za izbeglice, te je Minsitarstvo uputilo i upit crkvama i Ministarstvu odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track