BACANJE PARA: 580.000 evra potrošili za plan pešačkih staza!
Foto: Printscreen Krone.at/Andi Schiel, Google Earth Pro

KRITIKE NA RAČUN GRADSKE VLASTI BEČA

BACANJE PARA: 580.000 evra potrošili za plan pešačkih staza!

Austrija -
Inicijatori "Plana pešačkih staza Beča" pravdaju se da je reč o prvom planu austrijske prestonice u kojem su ucrtane sve pešačke zone, pešački prolazi, pijace, javni toaletni prostori

BEČ - "Na stotine hiljada Bečlija očigledno ima problem sa orijentacijom u prostoru i godinama očajni lutaju velegradom", ironično piše Kronen Cajtung (Kronen Zeitung) kritikujući investiciju od 580.000 evra za "Plan pešakih staza Beča".

Oni postavljaju i pitanje zašto je više od pola miliona evra bečka Agencija za mobilnost dala za plan grada. Oni ističu da je za taj novac moglo da se kupi 11.600 Karitasovih paketa za siromašne. S druge strane inicijatori "Plana pešačkih staza Beča" kažu da je reč o prvom planu austrijske prestonice u kojem su ucrtane sve pešačke zone, pešački prolazi, pijace, javni toaletni prostori, kao i druge rute za bezbrižnu šetnju kroz grad, za šta u bečkom žargonu postoji reč »flanieren« (»flaniranje«).

Petra Jens, u upravi Grada Beča, kaže da je Plan dobar ne samo za turiste, nego i za stanovnike Beča. "Otkrijte grad novim očima, kao da ste turista u njemu", propagira ovaj projekat Jensova.

Kronen Cajtung generalno kritikuje gradsku politiku solcijaldemokratsko-zelene koalicije, u kojoj austirjski Zeleni, manji partner bečke koalicije, imaju glavnu reč. Između ostalog i odluka da se u jednoj ulici u 9. bečkom okrugu, koja ima tri vozhne trake, brzina limitiraa na maksimalno 30 km/h.

Na meti kritike je i čoveka zaduženog za problem biciklista u gradu Beču. Ova funkcija postoji već godinama, međutim list navodi da se "zaduženi za bicikle slave kao heroji. Međutim, Agencija za mobilnost, koja se dotira milionskim svotama, uspela je od 2010. do danas da zabeleži samo 1,6 odsto više biciklista u gradu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track