BANDA PALA NA CARINI: Iz Srbije u Austriju prošvercovali 1,3 miliona cigareta!
Foto: Carina

Petoro uhapšeno

BANDA PALA NA CARINI: Iz Srbije u Austriju prošvercovali 1,3 miliona cigareta!

Austrija -
U pretresu pet stanova u Beču policija je zaplenila još 52.260 cigareta i oko 20.000 evra u novcu, za koji smatra da je prihod od šverca cigareta

BEČ - Austrijski carinici stali su na put švercerima cigareta iz Mađarske, Austrije i Srbije, koji su od prošle godine iz Srbije u Austriju prošvercovali 1,3 miliona cigareta, saopštila je carina u Gracu.

Pet osoba starosti između 35 i 50 godina je uhapšeno, a deo otkrivenih cigareta je zaplenjen. Oni su švercovali cigarete u šupljinama svojih automobila, saopštila je carina u Gracu, koja je sprovela akciju.

U trag švercerima carinici su ušli novembra prošle godine prilikom rutinske kontrole na autoputu A9 kod Špilfelda. Tada je u jednom automobilu hrvatskih tablica, u šupljinama vozila pronađeno 60.400 cigareta stranog porekla.

Nakon ovog otkrića pokrenuta je istraga koja je dovela do jedne međunarodne grupe koja je švercovala cigarete iz Srbije u Austriju.

Početkom prošlog meseca carinici u Beču su uhapsili jednog mađarskog švercera i austrijskog klijenta prilikom isporuke ilegalnih cigareta. Kod Mađara je u automobilu pronađenu ukupno 65.300 cigareta.

U toku dalje istrage, u pretresu pet stanova u Beču policija je zaplenila još 52.260 cigareta i oko 20.000 evra u novcu, za koji smatra da je prihod od šverca cigareta.

Tom prilikom uhapšeni su jedan Austrijanac i dva srpska državljana. Kod njih je pronađeno i oružje, kao i devet vozila pripremljenih za transport cigareta.

Carinici su, zahvaljujući specijalno obučenim psima, u stanovima uspeli da otkriju cigarete, koje su bile sakrivene u jednoj kuhinji. Psi tragači otkrili su i 27.400 cigareta u podrumu, gde su pronađeni i ukradeni auto-delovi.

Prema informacijama iz istrage ova bande je od prošle godine u Austriju ilegalno "uvezla" 1.292.400 cigareta, i time napravila štetu po budžet u visini od oko 250.000 evra, za šta je predviđena zatvorska kazna do pet godina i novčana u visini do miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja