BANKROT POZNATE ROBNE KUĆE: Tlapa se zatvara, počinje rasprodaja robe!
Foto: Printscreen Heute.at/Denise Auer

STAVLJAJU KATANAC NA BRAVU

BANKROT POZNATE ROBNE KUĆE: Tlapa se zatvara, počinje rasprodaja robe!

Austrija -
Posle 142 godine postojanja bečka robna kuća prestaće da radi 2016. godine, a bez posla ostaje i preostalič četrdesetak radnika

BEČ - Poznata bečka modna robna kuća "Tlapa" se zatvara, javlja list Kurir . Ovaj "hram mode", sa prodajnom površinom od 6.000 kvadrata u 10. bečkoj opštini (Favoriten), zatvoriće vrata do kraja januara 2016.

Osnovana pre 142 godine, "Tlapa" je čuvena u čitavom Beču, između ostalog i kao dobavljač profesionalne odeće za vozače velikih preduzeća: autobuskih (Blaguss), elektrodistributivnih (EVN), austrijske naftne kompanije OMV, proizvođača kristala Swarovski itd. Bila je i sponzor poznatog bečkog fudbalskog kluba Rapid. Rapidove fudbalere je snabdevala odelima i drugom odećom.

Juče je svih četrdesetak preostalih radnika "Tlape" obavešteno je o prestanku rada preduzeća i da će im biti uručeni otkazi. Preostala roba biće rasprodata u sledećih šest meseci. Već neko vreme je očigledno da "Tlapa" ima velike finansijske probleme. U maju ove godine, otpušten je 61 zaposleni, od prethodno ukupno 100 radnika ovog preduzeća.

Tada je najavljeno da će Tlapa nastaviti poslovanje kao autlet prodavnica (outletcenter), isključivo sa robom po sniženim cenama. Očigledno je da ni ovo nije imalo efekta, a prema nekim informacijama skuporenoviranje kuće doprinelo je finansijskom debaklu "Tlape". Veruje se da će ovih dana Tlapa prijaviti insolventnost, nesposobnost da plaća svoje obaveze. Ukupna potraživanja "Tlapinih" dobavljača procenjuju na dva do tri miliona evra.

Tlapa nosi ime po svom osnivaču, krojačkom majstoru Vencelu Tlapi (Wenzel Tlapa), koji je osnovao radnju 1873. godine. Posle Vencela, preduzećem je upravljao i proširio ga njegov sin Karl. "Tlapa" je bila poznata robna kuća u Beču u kojoj su se kupovale haljine i odela za venčanja, uniforme i drugu profesionalnu odeću. Krajem 2014. je prvi čovek "Tlape" postao njegov unuk Karlo (Carlo Vitaly). On maglovito najavljuje oživljavanje Tlape.

"Ponekad se jedna vrata moraju zatvoriti da bi se otvorila druga. Modna kuća "Tlapa" će se u svakom slučaju ponovo pojaviti. Kada će to tačno biti, još nećemo objaviti", izjavio je Karlo Vitali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track