BEČ, GRAD SA VIZIJOM ZA BUDUĆNOST: Znanjem do novih radnih mesta i prosperiteta

Kampanja "Znanje stvara rad"

BEČ, GRAD SA VIZIJOM ZA BUDUĆNOST: Znanjem do novih radnih mesta i prosperiteta

Austrija -
Zato naveliko investiramo u istraživanja i inovativna preduzeća, da razvijemo Beč u grad znanja. Iza toga stoji gradonačelnik Mihael Hojpl, kaže Georg Nidermilbihler, bečki partijski sekretar SPÖ

BEČ - Bečki gradonačelnik, dr Mihael Hojpl (Michael Häupl), koji je od 1994. prvi čovek austrijskog glavnog grada, u poslednjih desetak godina neprestano naglašava kako mu je glavni dugoročni cilj da Beč postane i jedan od svetskih naučnih centara. Zato ne čudi najnovija kampanja Socijaldemokratske partije (SPÖ) u Beču, čiji je slogan "Znanje stvara rad“.

"Nalazimo se usred vremena promena. Napuštamo industrijsku prošlost i postajemo društvo znanja. Sve veću ulogu imaju obrazovanje, nauka, istraživanje i razvoj, nove tehnologije i inovacije. To su temelji sutrašnjeg blagostanja. Zato naveliko investiramo u istraživanja i inovativna preduzeća, da razvijemo Beč u grad znanja. Iza toga stoji gradonačelnik Mihael Hojpl“, naglašava Georg Nidermilbihler (Georg Niedermühlbichler), bečki partijski sekretar SPÖ i poslanik u bečkoj pokrajinskoj skupštini. On podseća da gradonačelnik Hojpl zna o čemu govori kada govori o nauci, jer je i sam počeo karijeru kao naučni radnik.

Nauka rezultira hiljadama novih radnih mesta, podstiče privredu i osigurava visok kvalitet života. Ovo je glavna poruka kampanje "Znanje stvara rad“. Beč je već sada vodeći po broju novoosnovanih preduzeća i najveće univerzitetsko mesto u čitavom nemačkom govornom području. "Campus Vienna Biocenter“, podignut prošle decenije, u međuvremenu je postao najveća lokacija za biološke nauke, sa 1.400 naučnika iz više od 40 država. Austrijski institut za tehnologiju koji ima lokacije širom Austrije, od pre pet godina u Beču ima i svoj centar za nanotehnologiju. Ovo su samo dva značajnija od mnogobrojnih primera ekspanzije nauke u Beču, koji ima posebne fondove za podržavanje naučnih istraživanja.

Dugoročni cilj bečkih gradskih vlasti je da za dve decenije Beč bude svetski poznata kolevka novih, dinamičnih i inovativnih preduzeća.

"Na taj način nastaju hiljade novih radnih mesta i šalju se impulsi za rast čitavoj privredi“, kaže Nidermilbihler. Preko "Privredne agencije Beča“ (Wirtschaftsagentur Wien) i drugih institucija, grad Beč je u podsticanje preduzeća lani investirao 40 miliona evra.

Nauka i visoko obrazovanje u Beču u brojevima:

Beč investira u nauku oko 3,5 odsto bruto-proizvoda grada (prosek u EU je oko 2,0 odsto)

  • Skoro trećina od ukupno 8,3 milijarde evra godišnjih austrijskih investicija u nauku se usmerava u Beč (2,7 milijardi evra)

  • Od svih devet austrijskih pokrajina, Beč ima najvišu kvotu ulaganja u nauku po stanovniku (1.562 evra u godini 2011.)

  • Po broju objavljenih naučnih radova iz biologije, medicine i matematike, Beč je među 25 vodećih regija EU (od ukupno 270 regiona)

  • Na rang-listi "Innovation Cities Global Index", koju svake godine pravi jedna australijska inovacijska agencija, analizirajući 445 velegradova sveta, Beč je 2013. proglašen najinovativnijim gradom Evrope i trećim u svetu, posle Njujorka i Bostona

  • Na rang-listi "Smart Cities“, Beč je 2013. bio četvrti, a 2014. godine treći; ovu listu izrađuje poznat američki klimatski strateg Bojd Koen (Boyd Cohen)

  • Svaki drugi stanovnik Beča star između 19-26 godina je student

  • Svaki deseti stanovnik Beča je student (ukupno 190.000; 42.000 inostranih);

  • U Beču ima devet univerziteta, šest visokih stručnih škola i pet privatnih, akreditovanih univerziteta, sa ukupno 32.000 zaposlenih

  • Posle bečkih gradskih službi i bečkog osnovnog školstva, Univerzitet u Beču (osnovan 1365, ove godine slavi 650. godišnjicu) je treći najveći poslodavac u gradu. Ima 6.700 naučnih i još 2.700 administrativnih zaposlenih

  • Više od trećine svih naučnih i istraživačkih radnika u Austriji radi u Beču; godine 2011. ova brojka je u Beču premašila 40.000. Danas je broj za nekoliko hiljada veći

  • Od ukupnog broja istraživačkih radnika u Beču 39 odsto čine žene (u Austriji žene čine 31 odsto istraživačkog kadra)

Po pvi put "Bečki bal nauka"

U Beču svaka profesionalna grupacija ima svoj bal. S obzirom da se Beč pozicionira kao grad nauke, vreme je došlo i za "Bečki bal nauka“ (Wiener Ball der Wissenschaften). Održaće se, po prvi put, u subotu, 31. januara, u Svečanoj Sali Bečke većnice (Wiener Rathaus), te verovatno postati konstantni deo bečke balske tradicije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track