BEČKI OMBUDSMAN: Uvedite kazne za roditelje koji šamaraju decu!
Foto: Thinkstock

SMRT MALE LEONE (2) POKRENULA POLEMIKU

BEČKI OMBUDSMAN: Uvedite kazne za roditelje koji šamaraju decu!

Austrija -
Monika Pinterits, bečki ombudsman za decu i omladinu, traži da se u zakon uvedu kazne za roditelje koji tuku svoje dete. U Austriji je zabranjeno tući i šamarati decu, ali nije kažnjivo

BEČ - Zabrana nasilnih "vaspitnih metoda" roditelja, ponovo je dospela u žižu austrijske javnosti posle nedavne smrti dvogodišnje Leonie. Devojčica je umrla je u bolnici, od teških opekotina, koje je dobila kada je otac za kaznu namerno šurio vrelom vodom u kadi.

Monika Pinterits, bečki ombudsman za decu i omladinu, traži da se u zakon uvedu kazne za roditelje koji tuku svoje dete. Danas se u Austriji zakonski gone samo oni koji svoju decu totalno zanemaruju, ugnjetavaju i teško ih fizički napadaju. U Austriji je zabranjeno tući decu, zabranjen je čak i šamar. Međutim, za takav roditeljski prestup nije propisana kazna.

Procenjuje se da je svako drugo dete u Austriji fizički kažnjavano, a da svako peto dobija šamare, vuku ih za uši, čupa za kosu itd. Šamaranje i uopšte tući decu je zabranjeno konvencijom Ujedinjenih naroda još pre 25 godina.Uprkos tome, najnovija anketa pokazuje da samo 58 odsto Austrijanaca zna da je zabranjeno fizički kažnavati decu. Većina odraslog stanovništva Austrije još uvek smatra da je šamar jedna od dozvoljenih vaspitnih mera, da nema štetne posledice i da je bolja pedagoška mera od raspravljanja.

Hedvig Velfl (Hedwig Wölfl) iz Lige za dečije i omladinsko zdravlje, za bečki Kurir (Kurier) izjavljuje da je u javnosti stvorena slika da se nasilje nad decom događa skoro isključivo u siromašnijim porodicama.

"Ovakva predubeđenja nisu tačna. Nije retkost da se deca kažnjavaju i u dobrostojećim, fakultetski obrazovanim porodicama, ali tamo bolje znaju kako da to sakriju od okoline", kaže Velflova.

Ona dodaje da velike posledice na zdravlje dece mogu imati i metode kažnjavanja koje nisu nasilne. U takve spada dugotrajno odbijanje roditelja da razgovara sadetetom.

„Ova vaspitna mera je veoma teška, pogotovo za devojčice, može da rezultirapsihičkim poremećajima", kaže Velflova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track