BEZ SNA U BEČU: Od sutra možete da uživate u krevetima velikih umetnika!
Foto: Milan Ilić

OTVARA SE VELIKA IZLOŽBA

BEZ SNA U BEČU: Od sutra možete da uživate u krevetima velikih umetnika!

Austrija -
Posetioci će do 7. juna u "21 kući" bečke galerije Belvedere moći da pogledaju dela više od 140 umetnika u okviru izložbe "Bez sna: Krevet u istoriji i savremenoj umetnosti"

BEČ - Mnogi smatraju da su umetnici u krevetu, ali i sam krevet može da bude umetničko delo.

Ovo je tema izložbe "Bez sna: Krevet u istoriji i savremenoj umetnosti", koja se u Beču otvara 30. januara u "21. Kući" galerije Belvedere. Posetioci će do 7. juna moći da pogledaju dela više od 140 umetnika. U krevetu provedemo trećinu života, u njemu rađamo, sanjamo, volimo, bolujemo i umiremo.

"Na krevetu i oko njega događaju se neke od najvažnijih i odlučujućih stvari u našem životu", kaže nam Mario Kodonjato (Mario Codognato), selektor izložbe.

"Krevet je bio inspiracija mnogih umetnika vajara, slikara, fotografa i multimedijskih umetnika, ali i Instrument javnog protesta. Ako se sećate pre skoro 50 godina Joko Ono i Džon Lenon (Yoko Ono i John Lennon), protestovali protiv rata ležeći u krevetu u izlogu, sa porukom »Make love, not war!« (Volite se, ne ratujte!)", Kodonjato.

Izložba je okupila mnoga poznata imena iz različitih perioda. Od zidne slike iz Pompeje, preko Rembrandta, Artemizija Đentileskija (Artemisia Gentileschi), Goje (Francisco Goya), Kurbe (Goustave Courbet), Gustava Klimta... Većinu eksponata izložbe čine i dela umetnika od druge polovine 20. veka do danas, od Pabla Pikasa (Pablo Picasso) do Demijena Hirsta (Damien Hirst), najbogatijeg živog britanskog likovnog stvaraoca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track