BIĆE LUD PROVOD U BEČU: Sve je spremno za doček Nove 2017. godine!
Foto: Stadt Wien Marketing/Jobst

novogodišnja staza 25 put

BIĆE LUD PROVOD U BEČU: Sve je spremno za doček Nove 2017. godine!

Austrija -

BEČ - Bečka novogodišnja staza je više od 25 godina jedna od najvećih atrakcija glavnog grada Austrije.

Poslednjeg dana u godini goste već od 14 sati očekuje atraktivan muzički i zabavni program na 11 lokacija u gradu. Široka muzička ponuda – hitovi poslednjih pet decenija, latino ritmovi, soul, fank, rokenrol, R&B, valcer, big bend, dečiji i porodični program – obuhvata veliki broj nastupa uživo kako muzičkih grupa tako i didžejeva.

Gastronomsko iskustvo ne može da izostane, pa će mnogobrojni gastronomi na štandovima u centru grad nuditi punč, penušavo vino, gulaš, kobasice, krofne, carske mrvice i mnoge druge specijalitete. Svake godine 600.000 gostiju iz zemlje i inostranstva dočeka Novu godinu u Beču.

foto WienTourismus/Karl Thomas
foto WienTourismus/Karl Thomas

Novogodišnji vašari su otvoreni od 27. do 31. decembra u Malerovoj ulici, na trgu Marije Terezije, na Mihaela trgu, ispred crkve Mariahilfer, u pešačkoj zoni Favoriten, ispred dvorca Šenbrun i na trgu Franca Jozefa. Sedam vašara sa 223 štanda u ponudi imaju punč, kuvano vino, šećernu vatu, potkovice, odžačare i mnoge druge suvenire za sreću u narednoj godini. Na štandovima se može kupiti i zabavna pirotehnika.

Svake godine u danima pre i posle dočeka Nove godine pojačano se koristi pirotehnika što nepovoljno utiče na malu decu, starije sugrađane i na životinje. Pored buke koja se stvara korišćenjem pirotehnike, sagorevanje vatrometa i petardi oslobađa štetne gasove. Zagađenje vazduha ne utiče nepovoljno samo na ljude, već i na okolinu.

Foto Vladimir Kozomara
Foto Vladimir Kozomara

Neodgovorna upotreba nedozvoljene pirotehnike svake godine dovodi do povreda, a u većini slučajeva su u pitanju deca i omladina. Policija svake godine dobija instrukcije o pojačanom nadgledanju i kontrolisanju korišćenja pirotehnike.

Njihova upotreba je zabranjena u blizini crkava, bolnica, domova za decu i stare i zooloških vrtova. U stambenim naseljima i u blizini većih grupa ljudi nije dozvoljena upotreba petardi, raketa, fontana, topova, prskalica i vatrenih točkova. Kazne za kršenje propisa iznose do 3.600 evra.

foto Vladimir Kozomara
foto Vladimir Kozomara

U novogodišnjoj noći će se 2.000 zaposlenih gradskog saobraćajnog preduzeća pobrinuti da Bečlije i svi gosti u gradu brzo i bez stresa stignu na svoja odredišta. Sve metro linije voziće u intervalu od 7,5 minuta sve do 3 sata ujutro 1. januara 2017. godine, a posle 3 sata u uobičajenim intervalima noćnog saobraćaja od 15 minuta. Mnoge dnevne tramvajske i autobuske linije će raditi zajedno sa noćnim linijama.

U ponoć će se dolazak 2017. godine obeležiti vatrometom na Univerzitetskom ringu kod skupštine grada uz zvuke valcera „na lepom plavom Dunavu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja