BITKA ZA BEČ 11. OKTOBRA: Tesna prednost socijaldemokrata, slobodarci im za petama!
Foto: Printscreen Heute.at

PREDIZBORNA KAMPANJA U FINIŠU

BITKA ZA BEČ 11. OKTOBRA: Tesna prednost socijaldemokrata, slobodarci im za petama!

Austrija -
Jedino što je izvesno za sada je da će, u poređenju sa poslednjim bečkim izborima 2010. godine, SPÖ izgubiti nekoliko procenata glasova, a FPÖ dobiti znatno veću podršku

BEČ - Veoma tesnu pobedu Socijaldemokratske partije (SPÖ) nad Slobodarskom partijom (FPÖ) najavljuju sve ankete o stavovima glasača pred bečke izbore 11. oktobra.

Agencija Junik Riserč (Unique Research) objavila je 26. septembra da će SPÖ dobiti 38 odsto, a FPÖ 34 odsto. Veliki talas izbeglica i intervjui lidera slobodaraca Hajnca-Kristijana Štrahea u međuvremenu, verovatno su bili razlog da su rezultati proteklih nedelju dana pokazali dodatno jačanje FPÖ-a.

Junik Riserč je u petak, 2. oktobra, posle ankete naručene od lista Hojte objavio da je SPÖ-u u prošloj nedelji pala popularnost za jedan procenat, na 37 odsto, a FPÖ-u porasla isto toliko porasla, te dosegla 35 odsto. Još tesnije rezultate najavile su u petak agencije Market i Galup Austrija. Obe ankete su pokazale 36 odsto glasova za socijaldemokrate, a 35 odsto za slobodarce.

Međutim, 3. oktobra objavljena je anketa Austrijskog društvo za marketing (OGM), koja pokazuje da bi, da su izbori danas, SPÖ dobila 37,5 odsto, a FPÖ 33,5 odsto. Iako su ljudi izabrani za ankete reprezentativni uzorak bečkih glasača i broj ispitanih u ovim anketama nije baš mali (400 do 800), ovakvi uzorci ipak ostavlja mogućnost statističke greške. Ona je, opet u zavisnosti od konkretne ankete, od oko tri odsto do skoro pet odsto. Konkretno, u poslednjoj gore pomenutoj anketi, onoj koju je obavio OGM, moguća greška iznosi 3,3 do 3,4 odsto.

Prema tome, kako danas stoje stvari, socijaldemokrate mogu da dobiju od 34,1 do 40,9 odsto glasova, a slobodarci 30,2 do 36,8 odsto. Drugim rečima, nije nemoguće da FPÖ bude najjača partija na bečkim izborima 11. oktobra. Jedino što se čini zaista izvesnim je da će, u poređenju sa poslednjim bečkim izborima 2010. godine, socijaldemokrate izgubiti nekoliko procenata glasova, a slobodarci dobiti znatno veću podršku. Ostaje da se vidi koliko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track