Bivši austrijski šef diplomatije radi na modernizaciji Ukrajine!
Foto: Fonet

Nova dužnost

Bivši austrijski šef diplomatije radi na modernizaciji Ukrajine!

Austrija -
Iza inicijative da Mihael Špindeleger bude direktor Agencije za modernizaciju Ukrajine stoji i ukrajinski milijarder Dmitrij Firtaš

BEČ - Bivši austrijski vicekancelar Mihael Špindeleger preuzeo je novu dužnost direktora novoosnovane Agencije za modernizaciju Ukrajine, čije su osnivanje inicirali i francuski filozof Bernar Anri Levi i ukrajinski milijarder Dmitrij Firtaš.

Nekadašnji šef austrijske diplomatije predstavljen je danas, od strane suosnivača nemačkog poslanika Karl-Georga Velmana, kao direktor i glavni koordinator te agencije.Agencija i novi šef predstavljeni su danas u Beču povodom održavanja kongresa u Palati Ferstel pod motom „Ukrajina sutra“, na kojoj učestvuju brojni bivši i sadašnji međunarodni političari.

Među glavnim inicijatorima nove Agencije je i francuski filozof Bernar Anri Levi.U Agenciji će, između ostalih, biti aktivni i nekadašnji evropski komesar iz Nemačke Ginter Ferhojgen kao i raniji šef francuske diplomatije Bernar Kušner. Inače, kako je predstavljeno, iza inicijative stoji i ukrajinski milijarder Dmitrij Firtaš. Ukrajinski milijarder uhapšen je prošle godine u Beču, gde živi, na osnovu međunarodnog naloga koji su izdale američke vlasti zbog optužbe da je umešan u aferu podmićivanja.

Austrijske vlasti su ga pustile iz pritvora, kako bi na slobodi sačekao odluku o izručenju, za rekordnu kauciju u visini od 125 miliona evra. Firtaš je tada tvrdio da su hapšenje i nalog iz SAD politički motivisani i vezani za Krim, pošto je uhapšen tri dana pre održavanja referenduma, prema njemu, kao jedna vrsta upozorenja Vašingtona Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track