BRUKA I SRAMOTA: Azilante smestili u buđave sobe!
Foto: Burgenland.orf.at

Nehumani uslovi za život

BRUKA I SRAMOTA: Azilante smestili u buđave sobe!

Austrija -
Pošto je dobio epitet najgoreg azilantskog smeštaja, dom u mestu Pam, je donekle poboljšao uslove za život izbeglica ali i dalje su daleko od idealnih

PAMA - Dom za azilante u mestu Pama u austrijskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) lani je dobi epitet najgoreg azilantskog smeštaja u čitavoj Austriji.

Životni uslovi u ovom i ostalih pet gradišćanskih domova za azilante su se donekle poboljšali u proteklih godinu dana, ali se još uvek ne može govoriti o humanim uslovima smeštaja u njima. Ovo je zaključak predstavnika novinarske platforme "Dosije" (Dossier), koji su i prošle i ove jeseni obišli ove domove.

Tamo ih je dočekoa užas, vlažni zidovi puni buđi, propali kreveti i pocepani madraci zapušteni i zapušteni toaleti i kupatila. Ni godinu dana kasnije uslovi nisu mnogo molji buđ je i dalje po zidovima doma za azilante u Pami, a u kuhinji nema struje i gasa. Po zidovima su table sa pretećim natpisima: "Ako se neka lica na pridržavaju kućnog reda, biće, bez izuzetka, preseljena u drugi smeštajni objekat!!! Čistoća je najviša zapoved!"

Zapušteno... Toaleti u domu
Zapušteno... Toaleti u domu

Mnogi privatni stanodavci spremni su da prime izbeglice, uglavnom u objekte koji su nekad bili hoteli ili pansioni, ali neki od njih ne zadovoljavaju minimum uslova potrebnih za normalan žiavot. Stanodavac od države dobija 19 evra po izbeglici dnevno i za to mora da im osigura smeštaj, popravke u kući i hranu. Državni organi kontrolišu stanje objekata u kojima su azilanti.

Ako stanodavci ne uklone uočene nedostatke, preti im raskid ugovora. Međutim, pitanje je da li u svim delovima Austrije postoji politička volja da se forsira poštovanje minimalnih standarda kvaliteta smeštaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track