OBRAČUN U DIJASPORI: Srbi se preko bečkih novina optužuju za reket i prevaru!
Foto: Reuters

Policija na potezu

OBRAČUN U DIJASPORI: Srbi se preko bečkih novina optužuju za reket i prevaru!

Austrija -
Predrag B. je potvrdio da je od Darka tražio 100.000 evra, ali jer je umesto njega odsedeo tri godine u zatvoru!

BEČ - Srbin Darko J. (42), uspešni bečki građevinski preduzetnik tvrdi da ga zemljak Predrag B. (37) reketira, tražeći da mu isplati 100.000 evra. Darko kaže da ga je Predrag posetio početkom prošle jeseni i dao "poslovni predlog": ako želi da nastavi građevinske poslove bez ikakvog ometanja, treba da mu plati 100.000 evra!

Darko kaže da nije pristao na ucenu.

"Odbio sam da platim i 10. oktobra su me dvojica pretukla u jednoj garaži u Otakringu, uz poruku da me pozdravlja Predrag", kaže Darko J.

On je posle toga prijavio policiji pokušaj prisilnog uzimanja novca i nanošenje telesnih povreda, međutim, ni posle tri meseca policija nije preduzela ništa protiv Predraga, jer je, navodno, policijski doušnik. Darko se zato obratio advokatu, a svoju verziju ospričao je bečkom dnevnom listu Hojte (Heute).

Darko tvrdi da Predrag nije legalni stanovnik Austrije, a vodi jednu ugostiteljsku radnju u ulici Kopštrase u Otakringu (Koppstraße, Ottakring), 16. bečkoj opštini, gde živi veliki broj Srba. Kada ga je nedavno primetio kako sedi u jednoj kafani i pozvao policiju, policajci su uhvatili i legitimisali drugog gosta, a Predrag je uspeo da pobegne na sporedni izlaz.

Darkov advokat Hajke Šporn (Heike Sporn) je ovaj slučaj prijavila policijskom odeljenju za borbu protiv interne korupcije. Posle toga je Predrag B. konačno dobio poziv na saslušanje, a to čeka i njegove prijatelje. Međutim, ovde se priča ne završava.

Posle izlaska ovog slučaja u javnost, redakciji austrijskog lista Hojte javio se Predrag B. On je potvrtdio da je od Darka tražio 100.000 evra, ali ne kao reket, nego za već izvršene usluge. Predrag kaže da je za pomenutu svotu od 100.000 evra odsedeo tri godine u zatvoru, i to umesto Darka, njegove navodne žrtve!

Sve je, kaže, počelo 2006, kada je austrijska policija razbila jednu srpsku bandu dilera droge, pohapsila ih i zaplenila ilegalne narkotike u vrednosti od 700.000 evra. Policija je imala podatke da je poslovima bande rukovodio Darko J, koji je još poznat i kao Bobi Rejsing (Bobby Racing,) jer je vozio "ferari" i džip "hamer". Predrag je bio jedan od njegovih saučesnika.

"Svu Bobijevu krivicu sam preuzeo na sebe. Međutim, dogovorenu svotu mi građevinski preduzimač nikada nije isplatio“, tvrdi Predrag.

On već godinama živi mirnim životom, ima ženu i dvoje dece, ugostiteljski je preduzetnik, ima lokal sa desetoro zaposlenih.

I on ima vrhunskog advokata, Elmara Krezbaha (Elmar Kresbach), koji naglašava:

"Naravno, moj klijent nije policijski doušnik. Imam utisak da neko pokušava da odbaci svoju mutnu prošlost i zato zloupotrebljava policiju“.

Policija pokušava da, napokon, razjasni slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track