BULEVAR U NOVOM RUHU: Na uređenje Mariahilferštrase potrošeno 25 miliona evra!
Foto: Cvijeta Radović / COMPRESS

REKONSTRUKCIJA ZAVRŠENA U ROKU

BULEVAR U NOVOM RUHU: Na uređenje Mariahilferštrase potrošeno 25 miliona evra!

Austrija -
Najznačajnija promena bilo je isključenje saobraćaja u najvećem delu ulice, uklanjanje parkirališta, trotoara i kolovoza

BEČ - Sigurno ne postoji osoba koja je posetila Beč, a da nije bila u šopingu u čuvenoj Mariahilferštrase. Bulevar MAHÜ kako je Bečlije od milja zovu potpuno preuređen.

U prestonici Austrije zapravo postoje dve ulice Mariahilferštrase: unutrašnja i spoljnja. Unutrašnja koja počinje nedaleko od parka Burgarten i proteže se u dužini od 1,8 kilometara do dela Mariahilfer girtel (Vestbanhof). To je najfrekventnija šoping-ulica u Austriji i baš je tu postojao problem.

Više od 350 prodavnica smeštenih u širokom bulevaru je prema podacima gradske uprave dnevno privlačilo između 25.000 i 70.000 prolaznika. Donedavno su prolaznici delili 25 metara široku MAHÜ sa parkiranim vozilima i vozilima u pokretu. Nekima je to bilo preusko i nepristupačno te se razvila živa i emocijama ispunjena diskusija o prednostima i nedostacima.

Konačno razrađena su brojna rešenja i predlozi a rezultat sproveden u delo. Od 1. avgusta ove godine bulevar je otvoren u čitavoj svojoj dužini a radovi su završeni u predviđenom roku. Najznačajnija promena bilo je isključenje saobraćaja u najvećem delu ulice, uklanjanje parkirališta, trotoara i kolovoza. U delu ulice koji je nazvan „Zona susretanja“ dozvoljen je „susret“ pešaka, biciklista i automobila ali uz posebno usporen tempo vožnje tj. po uslovima pešaka.

Drugi deo ulice namenjen je isključivo pešacima koji žele da uživaju u kupovini, šetnji, da provode vreme u kafeima i restoranima. Ukupni troškovi preuređenja iznosili su 25 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track