IMAĆE SEDAM DANA ZA ŠOPING: Prodavnice u Beču radiće i nedeljom!

ČIM PROĐU IZBORI

IMAĆE SEDAM DANA ZA ŠOPING: Prodavnice u Beču radiće i nedeljom!

Austrija -
Posle bečkih izbora 11. oktobra, a pre Božića radnje u centru austrijske prestonice radiće svih sedam dana u nedelji

BEČ - Posle višegodišnje rasprave o tome da li prodavnice u austrijskoj prestonici treba da rade nedeljom izgleda da je, mada još nezvanično, odlučeno da će posle bečkih izbora 11. oktobra, a pre Božića radnje u Beču raditi svih sedam dana u nedelji.

Za početak one će biti otvorene nedeljom u određenim turističkim zonama, pre svega Prvoj opštini, a verovatno kasnije u čitavom gradu. Prema izvoru Esterajha pregovori između Privredne komore Beča (WK Vieni) i Unije zaposlenih (GPA) su pri kraju. Navodno radni dokument je već gotov i njime su zadovoljene i želje sindikata. Otvaranje prodavnica nedeljom doneće i nova radna mesta u trgovini, posebno za mlade.

Ovoj odluci sigurno će se najviše obradovati turisti. Čak 65 odsto turista želi da bečke prodavnice budu otvorene i nedeljom, pokazale je anketa koju je po nalogu bečke Privredne komore ranije sproveo Makam Risrč (Makam Research).Sa ovom idejom su se složili i bečki privrednici.

Preduzetnici žele da rade i nedeljom ali ne smeju, turisti žele da kupuju nedeljom, ali ne mogu. Ovo je potpuno loša kombinacija za Beč, njegovu ekonomiju i radna mesta. Vreme je da se sruše te barijere i da se u turističkim zonama privrednicima omogući da rade i nedeljom. Ako Beč želi da postane svetski grad, onda mora da se razvija i reši provincijskih shvatanja“, smatra Valter Ruk (Walter Ruck), predsednik Privredne komore Beča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja