AGONIJA SE NASTAVLJA: Građanima vade krv da provere da li su se zatrovali mlekom!
Foto: Printscreen Yt

testiranje u Koruškoj

AGONIJA SE NASTAVLJA: Građanima vade krv da provere da li su se zatrovali mlekom!

Austrija -
Heksahlorbenzol koji je pronađen u mleku sa nekih koruških farmi zagađuje i okolinu, a u telu se sporo razgrađuje i ostaje dugo u organizmu upozoravaju stručnjaci

KLAGENFURT - Od danas, 9. decembra, građani mesta Geršic (Görschitztal), u kom je otkriveno mleko i namirnice zatrovane heksahlorbenzolom, kao i stanovnici čitavog tog regiona, mogu ukoliko žele da urade test krvi, kako bi se uverili da li su u organizam uneli ovu opasnu materiju.

Prednost pri testiranju imaju deca i majke dojilje. Iz oragnizacije Grinpis (Greenpeace), koja je i sprovela analize mleka i mlečnih proizvoda kupljenih u jednoj prodavnici u Frizahu u Koruškoj, i javnost obavestili o skandaloznom otkriću, savetuju građane da obave analize krvi, jer, kako kažu, to je jedini način da se ustanovi stvarni obim eventualnog trovanja.

Prema planu, svi uzeti uzorci krvi će biti anonimno zavedeni, te poslati na Medicinski univerzitet u Beču na dalje testiranje. Već je oformljen i tim stručnjaka, koji će stajati na raspolaganju svim građanima čiji nalazi budu pozitivni na heksahlorbenzol.

Iz koruške pokrajinske sanitetske direkcije kažu da postoji mogućnost da će neki od testova krvi biti pozitivni, jer je heksahlorbenzol zagađivač okoline kojeg telo sporo razgrađuje i koji dugo ostaje u organizmu, te zbog postoji dugoročna dokazivost ove materije u krvi.

Podsetimo, skandal je izbio prošlog petka kada je organizacija Grinpis dobila rezultate analize mleka i mlečnih proizvoda kupljenih u jednoj prodavnici u Frizahu u Koruškoj.

Evo u kom je mleku povećana koncentracija HCB

"Povećana količina HCB-a je pronađen u svežem mleku marke Zonenalm (Sonnenalm) i u slatkom siru istog proizvođača. Količina HCB-a u mleku je iznosila 0,021mg/kg, što je dvostruko više od maksimalne dozvoljene koncentracije (0,01mg/kg). U kvark siru ustanovljeno je 0,023 mg/kg. Važno je napomenuti da je mleko punjeno po objavljivanju ovog skandala“, objasnio je Hervig Šuster, hemičar pri Grinpisu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track