DELE IZBEGLICE NA RAVNE ČASTI: Kancelar Austrije traži da svi u EU preuzmu deo azilanata!
Foto: AP

RASPODELA PO KLJUČU

DELE IZBEGLICE NA RAVNE ČASTI: Kancelar Austrije traži da svi u EU preuzmu deo azilanata!

Austrija -
Nemačka i Austrija se zajedno zalažu za pravednu raspodelu azilanata unutar EU na osnovu broja stanovnika i bruto domaćeg proizvoda

BEČ - Austrija je suočena sa rekordnim brojem izbeglica koje traže zaštitu u ovoj zemlji, a prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung" u proseku svakog dana 200 ljudi podnese molbu za dobijanje azila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje da će ove godine biti podneto do 50.000 zahteva za dobijanje azila, a veliki broj podnosilaca molbi je iz Sirije. Austrijski kancelar Verner Fajman i ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner, s tim u vezi, zahtevaju uvođenje kvote za raspodelu azilanata, kao i prihvatni centar na severu Afrike.

"Švedska, Mađarska i Austrija su prošle godine ukupno primile 151.000 molbi za dobijanje azila, što je jedna četvrtina svih podnetih zahteva", ukazao je Fajman koji zahteva evropsku kvotu prilikom raspodele azilanata. On je izrazio zadovoljstvo što je po ovom pitanju, po prvi put, došlo do pomaka. Evropska komisija namerava da već 13. maja, umesto početkom juna, iznese nove predloge.

Nemačka i Austrija se zajedno zalažu za pravednu raspodelu azilanata unutar EU. Nemačka kancelarka Angela Merkel se zalaže za uvođenje ključa raspodele na osnovu broja stanovnika i bruto domaćeg proizvoda. Na osnovu ovog predloga bi države poput Austrije ili Mađarske bile rasterećene, ali bi Velika Britanija, Španija i Portugal morale da prime veći broj azilanata.

"Trenutno u EU imamo, po mom mišljenju, potpuno "apsurdni Dablinski sporazum", na osnovu kojeg azilante moraju da prihvate one zemlje na čije tlo su prvo kročili. To bi značilo da Malta, Italija i Grčka moraju da prihvate sve izbeglica sa Mediterana, što one ne mogu. Zbog toga te zemlja pristiglim izbeglicama daju trenutno kartu za put do Beča, Minhena ili Berlina. Želim da se sada pod hitno postigne dogovor u EU prema kojem bi sve zemlje Unije morale da prihvate izbeglice na osnovu ključa koji bi se odredio po broju stanovnika. Svaka zemlja trebalo bi da ima kvotu za izbeglice, pri čemu to važi samo za one kojima je potrebna zaštita, jer ekonomske izbeglice ne želimo i ne možemo da prihvatimo", poručuje Fajman u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

On je dodao da bi, na primer, pod rukovodstvom UNHCR-a, u zemljama destinacije trebalo postojati centru u kojima bi se vršila raspodela izbeglica na osnovu utvrđene kvote na sve države EU. Teoretski, kako je istakao, bilo bi najbolje da se takvi centri uspostave na severu Afrike, ali to, kako smatra, nije kratkoročno moguće realizovati, jer ne postoji spremnost afričkih zemalja da učestvuju u tome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track