DIJASPORA NE ZABORAVLJA SVOJU VERU I TRADICIJU: Srbi u Austriji proslavljaju Uskrs!
Foto: Vladimir Kozomara

Svečane liturgije u hramovima SPC

DIJASPORA NE ZABORAVLJA SVOJU VERU I TRADICIJU: Srbi u Austriji proslavljaju Uskrs!

Austrija -

BEČ - Srbi u Austriji danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo velikog broja vernika, služenju prve ponoćne praznične Svete Liturgije u subotu uveče prisustvovalo je više stotina vernika.

U ponoć između subote i nedelje u hramovima "Svetog Save", "Uspenija presvete Bogorodice" i "Vaskresenja Hristova" u Beču vernici su prisustvovali bdenju i pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Nakon služenja Vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem ofarbanim vaskršnjim jajima, pozdravljanjem "Hristos Voskrese- Vaistinu Voskrese" i prazničnim trpezama u krugu porodice.

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu "Uspenija presvete Bogorodice" u šesnaestom bečkom okrugu služiće episkop austrijsko švajcarski Andrej uz sasluživanje sveštenstva.

Čestitke za Uskrs

Zamenik gradonalčenika Beča Johan Gudenus i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe čestitali su hrišćanima pravoslavne veroispovesti uskršnje praznike.

"Želimo srećne praznike Hristovog vaskrsenja svim pravoslavnim vernicima“, poručili su oni u saopštenju. „U vremenu kada se celim svetom hrišćanstvo na najbrutalniji način progoni i čak mu preti istrebljenje na drevnim postojbinama hrišćanstva kao što su Irak i Sirija, i na prostorima južne srpske pokrajine Kosova i Metohije gde pravoslavni srpski narod i u današnje vreme trpi napade na svoje svetinje i kulturna dobra, nadamo se da će preovladati razum među narodima i doneti mir kakav nam je svima na ovom svetu potreban“, istakli su Gudenus i Štrahe.

Uskršnju čestitku pravoslavnim vernicima uputio je i predsednik austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) i šef kabineta dogradonačelnika Beča Konstantin Dobrilović. "Svim hrišćanima pravoslavne veroispovesti želim srećne praznike Hristovog vaskrsenja. Nadamo se da će vaskrsli Gospod doneti svim pravoslavnim hrišćanima, kao i svim drugim ljudima dobre volje mir i spokojstvo. CFP želi svim pravosalvnim hrišćanima da u ljubavi i miru proslave praznike Hristovog Vaskrsenja", poručio je Dobrilović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track