(VIDEO) DRUGI KRUG IZBORA: Austrija danas bira predsednika
Foto: AP

Ministar Sobotka saopštiće rezultate

(VIDEO) DRUGI KRUG IZBORA: Austrija danas bira predsednika

Austrija -

U Austriji se danas održava drugi krug predsedničkih izbora, na kojem će građani doneti konačnu odluku ko će biti budući šef države.

Ukupno 6.382.507 državljana Austrije sa pravom glasa mora da se odluči između dva kandidata - Norberta Hofera, kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) i Aleksandera van der Belena, nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa stranke Zelenih. Hofer je u prvom krugu glasanja 24. aprila osvojio 35,05 odsto glasova, a Van der Belen 21,34 procenata.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predizborna kampanja za drugi krug predsedničkih izbora protekla je u oštrijim okršajima dva kandidata. Hofer je od strane Van der Belena prikazan kao desničar koji predstavlja veliku opasnost po budućnost Austrije, čime je pokušao da okupi oko sebe sve građane koji žele da spreče dolazak Slobodarske stranke na državnu funkciju.

Inače FPO proteklih godina sve je snažnija politička snaga i u mnogim istraživanjima već duže je postala najpodržavanija partija na političkoj sceni Austrije.

Na prošlim bečkim izborima ova stranka je bila druga i uspela da sa 30 odsto glasova izbori položaj zamenika gradonacelnika.

Hofer je u predizbornoj kampanji pokušao da građane uveri da želi da bude predsednik koji će više da se uključi u politički život Austrije.

On je, takođe, morao da uveri građane da nije protiv EU, već da želi da se zalaže da nacionalne države dobiju veća ovlašćenja umesto da samo sprovode iz Brisela nametnute odluke.

Ishod drugog kruga izbora mogao bi biti veoma tesan, jer će to biti odluka o dve suprostavljene političke opcije, pa bi oni koji u prvom krugu nisu glasali za Van der Belena mogli da to učine u drugom krugu, strahujući od predsednika iz redova desnice.

Od 1951. godine dva puta je drugoplasirani iz prvog kruga glasanja uspeo da izbori pobedu. Međutim, nikada do sada razlika u dobijenim glasovima u prvom krugu nije bila tako velika. Ukoliko privremeni konačni ishod glasanja bude tesan konačna odluka mogla bi biti poznata tek nakon prebrojavanja glasova predatih putem pošte.

Već je i u prvom krugu veliki broj građana iskoristio priliku da preda glas putem pošte, i tek je nakon njihovog prebrojavanja bilo moguće odrediti ko je kao drugoplasirani ušao u drugi krug. Od 2004. godine ukinuta je obaveza glasanja na predsedničkim izborima, a do tada je ta obaveza postojala u pokrajinskim zakonima.

Predsednički kandidati, kako su najavili, glasaće tokom prepodneva, a pojaviće se u javnosti posle toga tek oko 18 sati u pres-centru Ministarstva unutrašnjih poslova, gde će nakon 19.30 sati ministar Volfgang Sobotka saopštiti izborne rezultate.

Hofer, inače treći predsednik austrijskog parlamenta, će glasati u pokrajini Burnegland, u mestu Pinkafeld, gde je prijavljen, a Van der Belen u Beču.

Pobednik izbora na mesto predsednika zameniće Hajnca Fišera, koji je u dva mandata obavljao ovu najvišu državnu dužnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track