PAR IZ SRBIJE HARAO PO LINCU: Uhapšen zbog pljačke zlatare, devojka pobegla u Srbiju!

Policijska akcija u Gornjoj Austriji

PAR IZ SRBIJE HARAO PO LINCU: Uhapšen zbog pljačke zlatare, devojka pobegla u Srbiju!

Austrija -
Počinioci možda nikad ne bi ni bili otkriveni da dva dana pre pljačke, dok su pratili prodavačicu, nisu zapali za oko jednom Austrijancu

LINC - Državljanin Srbije (45), osumnjičen da je 3. maja ove godine, sa svojom devojkom (42), opljačkao zlataru "Furtner“ u cetru Linca, uhapšen je danas, saopšteno je na konferencije za medije koju su sazvali policija Gornje Austrije i Državno tužilaštvo u Lincu.

Njegova devojka, takođe državljankom Srbije, još uvek je u bekstvu. Prema policijskom izveštaju, pljačka je izvedena u maniru Boni i Klajda, najpoznatijeg pljačkaškog para na svetu.

Naime, njih dvoje su danima pre pljačke pratili radnicu zlatare (55). Na dan pljačke autom su otišli u 15 kilometara udaljen Sankt Georgen an der Gusen (St. Georgen an der Gusen), gde su je kidnapovali i zajedno sa njom se vratili u centar Linca.

Nakon što su je prisilili da im otključa zlataru, odveli su je u sporednu prostoriju i ruke joj zavezali lisicama. Tada su iz zlatare pokupili sav novac, nakit i satove. Kada su krenuli, zaključali su ulazna vrata zlatare i pobegli. Počinioci možda nikad ne bi ni bili otkriveni da dva dana pre pljačke, dok su pratili prodavačicu, nisu zapali za oko jednom Austrijancu.

Naime, neimenovani muškarac je gledajući kroz dvogled uočio srebrnu "lančiju" uhapšenog u blizini železničke stanice u Sankt Georgenu. Pošto mu je iz nekog razloga cela ta situacija izgledala sumnjiva, svedok je napravio fotografiju vozila. Tom prilikom je svojim foto-aparatom uhvatio i deo registarskih tablica auta.

"Samo dan nakon pljačke javio nam se svedok. Uz pomoć njegovih dokaza i srpskih nadležnih službi uspeli smo da identifikujemo počinioca“, izjavio je glavni policijski istražilac Ferdinand Jung.

Iako je policija odmah posle pljačke raspolagala podacima o počiniocima, bilo je potrebno skoro pola godine da uhapse osumnjičenog.

"Sam slučaj bi bio veoma brzo rešen, međutim, nismo mogli da se domognemo počinioca, jer je internacionalna praksa takva da strane zemlje ne isporučuju svoje državljane“, rekao je Filip Kristl (Philip Christl), portparol Državnog tužilaštva u Lincu.

Tek kada je osumnjičeni napustio Srbiju došlo je do njegovog hapšenja. Njegova saučesnica se još uvek nalazi u Srbiji i nije dostupna austrijskim pravosudnim organima.

Glavnoosumnjičeni je zbog sličnog krivičnog dela, počinjenog pre par godina, u Nemačkoj osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina. U slučaju da ga austrijski sud osudi zbog izvršenja ove teške pljačke, preti mu do 15 godina zatvora.

Kidnapovana prodavačica, i šest meseci posle pljačke, pati zbog traume koju je doživela tokom otmice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track